Sos Marinara Buddy’ego Valastro

Sos Marinara jest składnikiem wielu przepisów Buddy’ego Valastro w jego programie „Buddy Valastro gotuje”, stąd przed przystąpieniem do przyrządzania jego potraw należy przygotować wcześniej sos Marinara.

Składniki:

  • 2 puszki zgniecionych pomidorów (każda po 800 g)
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów we własnym  sosie (każda po 400 g)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 duże ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, podartych na małe kawałki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej w garnku oliwę i czosnek. Kiedy czosnek zmieni kolor na złoty, dodaj pomidory, sól i gałązkę bazylii.
  2. Pomieszaj dobrze, aby połączyć składniki i doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień.
  3. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 2-30 minut aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu. Zdejmij z ognia i wrzuć podarte liście bazylii. Pomieszaj i gotowe.
  • Sos Marinara Buddy’ego Valastro

    Buddy do sosu dodaje jeszcze cukier. Na jedną dużą puszkę daje małą saszetkę lub jedną (raczej) płaską łyżeczkę. A poza tym wielkie dzięki za przepisy i pozdrawiam.