Karbonada flamandzka

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 1/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 puszka jasnego piwa
  • 260 g mrożonych szparagów
  • sól i pieprz

Karkówkę pokrój na kawałki i oprósz mąką. W garnku stop masło. Następnie dodaj mięso i smaż je przez ok. 3 minuty, aż się zezłoci. Odsącz z tłuszczu i przełóż na talerz. Zmniejsz ogień, do garnka dodaj cebulę, tymianek i gałkę i smaż na małym ogniu, często mieszając. Dodaj ziemniaki i bulion i zagotuj. Gotuj przez 15 minut. Dodaj piwo, mieszaj aż całość zgęstnieje przez ok. 5 minut. Do garnka wrzuć przysmażone wcześniej mięso, przykryj garnek i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj zamrożone szparagi. Gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso ugotowane. Na koniec dopraw karbonarą, solą i pieprzem.