Przepisy kuchni świata

Porady kulinarne: Jak wybrać najlepszą i odpowiednią oliwę z oliwek?

Na półkach sklepowych można spotkać wiele rodzajów oliwy z oliwek, stąd wybór odpowiedniej jest bardzo trudny. Postaramy się pomóc w wyborze najodpowiedniejszej oliwy do zastosowania w kuchni.

Wyróżnia się 3 główne typy oliwy z oliwek, które wynikają ze sposobu produkcji, kwasowości i smaku:

Oliwa typu Extra Virgin powstaje przez wyciskanie na zimno oliwy z oliwek przez prasę bez wykorzystywania ciepła czy rozpuszczalników. Jej kwasowość jest mniejsza niż 1%. Taka oliwa wytwarzana jest z pierwszego tłoczenia oliwek przy pomocy kamiennych kół lub młynów młotkowych. Podczas tego tłoczenia powstaje ciecz zawierająca oliwę i wodę. Po odwirowaniu i odcedzeniu nieczystości otrzymujemy gotową oliwę.

Oliwa typu Virgin powstaje w identycznym procesie jak Extra Virgin, tyle tylko że jej kwasowość jest większa bo poniżej 2%.

Zwykła oliwa z oliwek powstaje albo przez tłoczenie oliwek z użyciem ciepła lub rozpuszczalników albo powstaje identycznie jak Extra Virgin tyle tylko że zbyt duża kwasowość wymaga jej dalszej rafinacji. Czasem do zwykłej oliwy dodaje się Extra Virgin celem nadania jej lepszego aromatu.

Najlepsza gatunkowo i zarazem najdroższa jest oliwa Extra Virgin, dalej Virgin i na końcu zwykła. Pierwsze dwie mają zazwyczaj kolory od żółto-złotego do jasnozielonego. Aromat może być lekki i soczysty lub mocny i ziołowy.Zazwyczaj im kolor jest bardziej zielony, tym intensywniejszy smak.

Na rynku występują również oliwy w wersji „lajt”, które są mocno przefiltrowane. Rezultatem tego jest słabszy zapach i jaśniejszy kolor, jednakże „odchudzona” wersja oliwy nie różni się pod względem ilości kalorii od normalnej oliwy (ale pomimo to jest droższa z uwagi na wysoki popyt wśród osób na diecie przekonanych o jej mniejszej kaloryczności).

Sposób doboru oliwy z oliwek w zależności od przeznaczenia:

Przechowywanie oliwy z oliwek:

Największymi producentami oliwy z oliwek są: Włochy, Grecja, Kanada, Izrael, Chorwacja.