Masa cukrowa (lukier plastyczny, fondant)

Masa cukrowa (lukier plastyczny, fondant)

Masa cukrowa służy do ozdabiania ciast i tortów na najwyższym poziomie – jak najlepsi cukiernicy na świecie.

Składniki (na 1250 g lukru):

  • 2 białka jajka lub ich odpowiednik ze sproszkowanego białka
  • 4 łyżki syropu glukozowego
  • 1250 g cukru pudru
  • odrobina białego tłuszczu roślinnego jeśli to konieczne

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w misce białka jaja i syrop glukozowy. Do nałożenia syropu glukozowego użyj ciepłej łyżki.
  2. Przesiej do miski cukier puder, dodawaj go stopniowo aż masa zgęstnieje.
  3. Wyłóż masę na blat posypany cukrem pudrem i ugniataj aż stanie się miękka, gładka i plastyczna. Jeśli masa jest zbyt sucha i popękana, dodaj trochę tłuszczu i dalej zagniataj.
  4. Włóż masę cukrową do torebki foliowej i przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: mis na tort z lukru plastycznego