Wspaniałe przepisy – Rumowa baba

Składniki na babę:

  • 3 jaja
  • 150 g cukru pudru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Jajka ubić z cukrem na bladą puszystą masę dodać ciepłe mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z drożdżami. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej formy  z kominem i piec przez 50 minut do suchego patyczka.

Składniki na szafranowy krem do ciasta:

  • 4 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 250ml gorącego mleka
  • szczypta szafranu
  • 50g masła
  • kropla ekstraktu z wanilii
  • 50g rodzynek  namoczonych na noc w 2 łyżkach rumu

Ubić żółtka i cukier puder, a następnie dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać na gładką masę. Dodać gorące mleko, a następnie przelać do garnka, dodać szafran i gotować, aż zgęstnieje. Do gęstej masy dodać masło oraz wanilię. Dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na syrop:

  • 150ml wody
  • 100ml syropu z cukru trzcinowego
  • 100ml ciemnego rumu
  • 2 łyżeczki dobrej jakości herbaty

Do dekoracji:

  • 3 łyżki roztopionego dżemu morelowego
  • sezonowe owoce
  • cukier puder

Wodę, syrop, rum i herbatę wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut do zredukowania syropu.

Schłodzone ciasto wyjąć z formy, wyłożyć na talerzu. Jeśli jest to konieczne wyrównać, aby równo leżało na talerzu. Odcedzić syrop i polać ciasto. Polewać tak, aby ciasto wchłonęło jak najwięcej syropu. Ciasto posmarować roztopionym dżemem z moreli. Na samym końcu wypełnić dziurę kremem szafranowym, posypać rodzynkami, a następnie udekorować sezonowymi owocami i posypać cukrem pudrem.