Składniki:
- 6 pomarańczy
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 100g cukru pudru
- 50ml ulubionego likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Z 4 pomarańczy odciąć „czapeczkę” i wydrążyć cały miąższ, tak aby została tylko skórka. Wymieszać żółtka z cukrem pudrem, aż będą lekkie, puszyste i podwoją objętość. Dodać sok i startą skórkę z 2 pomarańczy oraz likier pomarańczowy. Wszystko razem wymieszać trzepaczką do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy żółtkowej i delikatnie połączyć z masą żółtkową. Wypełnić masą wcześniej przygotowane pomarańcze. Ułożyć na blasze i piec przez 8-10 minut, aż wyrosną i będą złote. Serwuj w filiżankach.