Buddy Valastro gotuje: Mozzarella en carozza, Mięso duszone z warzywami i Ryżowy deser (odc. 21)

Mozarella en carozza:

 

Składniki:

  • 0,5 kilograma świeżej mozzarelli
  • Bochenek białego chleba (pokrojony na 20 kromek)
  • ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 5 dużych jaj
  • ½ szklanki Pesto z suszonych pomidorów
  • Olej do smażenia (najlepiej szafranowy lub rzepakowy)

Przygotowanie:

  1. Za pomocą foremki wytnij z dwudziestu kromek chleba kółka o średnicy około 8cm. Na środku dziesięciu kółek rozsmaruj pesto.
  2. W trzech oddzielnych miskach przygotuj: mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Kawałki mozzarelli obtocz w mące i umieść na kawałkach chleba posmarowanych pesto.
  3. Na wierzch każdej kanapki umieść chlebowe kółka nie smarowane pesto. Ściśnij lekko, żeby było łatwiej panierować.
  4. Mocz każdą kanapkę w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż kanapki na rozgrzanym oleju partiami aż zbrązowieją, a ser zacznie wyciekać. Podawaj ciepłe.

 

Mięso duszone z warzywami:

Składniki:

  • 1 kg mięsa pieczeniowego bez kości
  • 250g pancetty (pokrojonej w kostkę)
  • 4 obrane i rozbite ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona wzdłuż
  • 1 duża łodyga selera pokrojona na około 2.5 cm części
  • kilka długich smukłych marchewek pokrojonych najpierw wszerz, potem wzdłuż ( 4 kawałki z jednej marchewki)
  • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego
  • ½ łyżki octu balsamicznego
  • szczypta cukru
  • 2 puszki 250g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • makaron jajeczny, ugotowany i wymieszany z odrobiną masała i pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Mięso wcześniej nasól, zawiń w folię i pozostaw na noc w lodówce. Przed przygotowanie ogrzej je do temperatury pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. W naczyniu do duszenia rozgrzej kilka łyżek oleju.
  3. Przysmaż wołowinę z każdej strony, aż będzie rumiana. Wyjmij mięso, a do garnka ze smażenia mięsa wrzuć pancettę, cebulę, seler, czosnek, odrobinę soli i smaż aż warzywa zmiękną. Dodaj wino, bulion, pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i ocet. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.
  4. Usmażone wcześniej mięso włóż do garnka , dodaj jeszcze pietruszkę i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i umieść w rozgrzanymi piekarniku na godzinę. Po godzinie odwróć mięso i piecz kolejną godzinę. Po tym czasie dodaj marchew, znowu odwróć mięso i piecz jeszcze 30-45  minut. Mięso powinno być miękkie (sprawdź widelcem).
  5. Po wyjęciu mięsa i marchewki na kuchence gotuj jeszcze płyn aby uzyskać konsystencję sosu. Tak przygotowaną pieczeń podawaj w plastrach, z makaronem, udekoruj marchewką i natką pietruszki.

 

Ryżowy deser:

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • ½ laski wanilii
  • skórka pomarańczowa
  • szczypta soli
  • 2 duże żółtka

Przygotowanie:

  1. Do głębokiego rondla wsyp ryż, cukier, wanilię i wlej mleko. Przypraw do smaku szczyptą soli i odrobiną skórki pomarańczowej.
  2. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Gotuj przez 30-40 minut na wolnym ogniu aż ryż zmięknie.
  3. Wlej żółtka do miski, dodaj około pół szklanki przygotowywanego w garnku puddingu ryżowego i wymieszaj. Wymieszany pudding z jajkami przelej do garnka z całością. Gotuj jeszcze chwilę cały czas mieszając. Powinien powstać kremowy pudding.
  4. Po zdjęciu z ognia wyjmij wanilię i skórkę pomarańczową. Pudding podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej.