Mozarella en carozza:
Składniki:
- 0,5 kilograma świeżej mozzarelli
- Bochenek białego chleba (pokrojony na 20 kromek)
- ½ szklanki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 5 dużych jaj
- ½ szklanki Pesto z suszonych pomidorów
- Olej do smażenia (najlepiej szafranowy lub rzepakowy)
Przygotowanie:
- Za pomocą foremki wytnij z dwudziestu kromek chleba kółka o średnicy około 8cm. Na środku dziesięciu kółek rozsmaruj pesto.
- W trzech oddzielnych miskach przygotuj: mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą. Kawałki mozzarelli obtocz w mące i umieść na kawałkach chleba posmarowanych pesto.
- Na wierzch każdej kanapki umieść chlebowe kółka nie smarowane pesto. Ściśnij lekko, żeby było łatwiej panierować.
- Mocz każdą kanapkę w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż kanapki na rozgrzanym oleju partiami aż zbrązowieją, a ser zacznie wyciekać. Podawaj ciepłe.
Mięso duszone z warzywami:
Składniki:
- 1 kg mięsa pieczeniowego bez kości
- 250g pancetty (pokrojonej w kostkę)
- 4 obrane i rozbite ząbki czosnku
- 1 średnia cebula, obrana i pokrojona wzdłuż
- 1 duża łodyga selera pokrojona na około 2.5 cm części
- kilka długich smukłych marchewek pokrojonych najpierw wszerz, potem wzdłuż ( 4 kawałki z jednej marchewki)
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub wołowego
- ½ łyżki octu balsamicznego
- szczypta cukru
- 2 puszki 250g pomidorów pokrojonych w kostkę
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- makaron jajeczny, ugotowany i wymieszany z odrobiną masała i pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso wcześniej nasól, zawiń w folię i pozostaw na noc w lodówce. Przed przygotowanie ogrzej je do temperatury pokojowej.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni. W naczyniu do duszenia rozgrzej kilka łyżek oleju.
- Przysmaż wołowinę z każdej strony, aż będzie rumiana. Wyjmij mięso, a do garnka ze smażenia mięsa wrzuć pancettę, cebulę, seler, czosnek, odrobinę soli i smaż aż warzywa zmiękną. Dodaj wino, bulion, pomidory, szczyptę cukru, sól, pieprz i ocet. Doprowadź do wrzenia i gotuj aż płyn zredukuje się o połowę.
- Usmażone wcześniej mięso włóż do garnka , dodaj jeszcze pietruszkę i rozmaryn. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i umieść w rozgrzanymi piekarniku na godzinę. Po godzinie odwróć mięso i piecz kolejną godzinę. Po tym czasie dodaj marchew, znowu odwróć mięso i piecz jeszcze 30-45 minut. Mięso powinno być miękkie (sprawdź widelcem).
- Po wyjęciu mięsa i marchewki na kuchence gotuj jeszcze płyn aby uzyskać konsystencję sosu. Tak przygotowaną pieczeń podawaj w plastrach, z makaronem, udekoruj marchewką i natką pietruszki.
Ryżowy deser:
Składniki:
- 4 szklanki mleka
- ¼ szklanki cukru
- ½ laski wanilii
- skórka pomarańczowa
- szczypta soli
- 2 duże żółtka
Przygotowanie:
- Do głębokiego rondla wsyp ryż, cukier, wanilię i wlej mleko. Przypraw do smaku szczyptą soli i odrobiną skórki pomarańczowej.
- Doprowadź do wrzenia na małym ogniu cały czas mieszając. Gotuj przez 30-40 minut na wolnym ogniu aż ryż zmięknie.
- Wlej żółtka do miski, dodaj około pół szklanki przygotowywanego w garnku puddingu ryżowego i wymieszaj. Wymieszany pudding z jajkami przelej do garnka z całością. Gotuj jeszcze chwilę cały czas mieszając. Powinien powstać kremowy pudding.
- Po zdjęciu z ognia wyjmij wanilię i skórkę pomarańczową. Pudding podawaj schłodzony lub w temperaturze pokojowej.