Pływające wyspy (ile flotante) z różową praliną

Pływające wyspy (ile flotante) z różową praliną (źródło: Channel4)Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 110 g cukru pudru
  • 100 g pokruszonej różowej  praliny
  • 200 g cukru pudru na karmel

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego rondla wlać mleko, dodać laskę wanilii i zagotować. Ubić białka z  30 g cukru. Przy pomocy łyżki delikatnie włożyć kulkę z białka do gotującego się mleka. Gotować przez 2 minuty a następnie za pomocą widelca odwrócić na drugą stronę i gotować przez kolejne 2 minuty. Kiedy białka stwardnieją, delikatnie wyciągnąć je z mleka i umieścić je na papierowym ręczniku do wyschnięcia.
  2. Ubić żółtka w misce z 80 g cukru aby stworzyć krem angielski.
  3. Połączyć mleko z żółtkami cały czas mieszając. Wlać mleko z powrotem do garnka i gotować aż zgęstnieje (masa zacznie oblepiać drewnianą łyżkę).
  4. Przecedzić masę przez sito i wlać do salaterek. Na wierzch położyć ugotowane kulki z jajek i udekorować pokruszoną różową praliną.
  5. Wymieszać cukier z niewielką ilością cukru i podgrzać żeby zrobić karmel. Przy pomocy widelca rozciągaj karmel tworząc „anielskie włosy”, które umieść na wierzchu w salaterkach.