Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro – Pasta alla Norma, Stek Pizzaiola, Cytrynowa granita (odc. 4)

W czwartym odcinku pt. Sycylijski Wieczór (Sicilian Soiree) Buddy powraca do swoich korzeni i przygotowuje prawdziwe sycylijskie dania, a wśród nich: pastę ala norma, steki pizzaiola i ulubioną, cytrynową granitę.

Oryginalna nazwa przepisów: Pasta alla Norma, Lemon granita, Steak Pizzaiola.

Pasta alla Norma

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij  końcówki bakłażana i obierz je ze skórki. Pokrój jednego bakłażana w cienkie krążki przez szerokość a drugiego na grubsze plasterki. Włóż jedne i drugie kawałki bakłażana do durszlaka, posól je i pozwól im odcieknąć przez około godzinę. Wysusz je później na ręczniku papierowym.
  2. W sużym garnku zagotuj wodę. Rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, usmaż cebulę aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj grube plasterki bakłażana i smaz przez 5 minut.
  3. Dodaj pomidory z puszki i zagotuj sos i gotuj przez 5 minut. Dodaj masło i bazylię. Spróbuj i w razie potrzeby przypraw.
  4. W gotującej się wodzie ugotuj makaron al dente.
  5. Rozgrzej na patelni 1/2 szklanki oliwy. Obtocz cienkie krążki bakłażana w mące, potem zamocz w jajku a następnie w bułce tartej. Smaż bakłażana na złoty kolor z obydwu stron.
  6. Odcedź makaron i dodaj sos z plasterków bakłażana. Wymieszaj. Przełóż makaron na talerz. Pokrój usmażonego bakłażana na 3 części i połóż na wierzchu makaronu.
  7. Posyp danie pokruszoną ricottą.

Stek Pizzaiola

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej natrzyj każdy stek solą, jednym rozgniecionym ząbkiem czosnku i skrop oliwą. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na noc. Przed przyrządzaniem dania potrzymaj mięso przez chwilę w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej dużą patelnię i dodaj kilka łyżek oliwy. Wsyp pokrojone grzyby i posyp solą. Smaż grzyby na dużym ogniu aż się lekko skarmelizują i puszczą sok przez kilka minut. Dodaj cebulę, papryki i szczyptę soli i smaż aż sie cebula i papryka lekko skarmelizują.
  3. Zmniejsz ogień. Dodaj zgnieciony czosnek, pomieszaj i duś warzywa do miękkości. Dodaj białego wina, zredukuj sos do postaci syropu.
  4. Dodaj pomidory z puszki wraz z sosem, duś mieszając aż sos będzie aromatyczny. Ściągnij z ognia, dodaj kolejny czosnek, oregano i natkę pietruszki. Sprawdź smak i dodaj sól i świeżo zmielony pieprz.
  5. Rozgrzej grill, smaż mięso według własnego upodobania. Zdejmij z grilla i pozostaw na chwilę. Serwuj mięso obłożone sosem pizzaiola.

Cytrynowa granita

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wszystkie składniki w garnku, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści. Ściągnij z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 15 minut. Włóż do lodówki i schłodź.
  2. Przełóż masę do formy na ciasto i umieść w lodówce. Po 30 minutach przy pomocy widelca zgarnij zamrożone krystałki granity z brzegów formy do środka i ponownie włóż do lodówki. Po 30 minutach ponownie zgarnij zamrożoną z brzegów masę do środka. Powtarzaj zgarnianie co pół godziny aż cała masa będzie miała konsystencję pokruszonego lodu (po ok. 2-3 godzinach).
Użytkownicy trafili tutaj szukając: oliwa soiree