Pstrągi w liściach kapusty

Składniki:

  • 4 sprawione pstrągi po ok. 30 g każdy
  • mała luźna główka kapusty
  • 4 pomidory
  • 2 cebule
  • 2 limonki
  • 5 dkg masła
  • 4 łyżki drobno posiekanych ziół ( natka, kolendra, rozmaryn, szczypiorek)
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • pieprz ziołowy
  • sól
Sposób przygotowania:

Kapustę opłukać, oczyścić z zewnętrznych, uszkodzonych liści. Włożyć główkę na 6-8 minut do posolonego wrzątku. Następnie wyjąć, osączyć i przestudzić. Zdjąć conajmniej 8 największych liści. Z każdego ostrożnie odciąć najgrubsze nerwy uważając, aby nie przebić liścia na wylot. Posmarować odrobiną masła.

Pstrągi dokładnie opłukać z zewnątrz i od środka. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Sparzyć limonki, cienko obrać ze skórki, a z miąższu wycisnąć sok. Skropić nim ryby z zewnątrz i w środku. Oprószyć solą oraz pieprzem, czarnym i ziołowym. Odłożyć na kilka minut. W tym czasie pokroić cebulę i pomidory w grube plastry.

Do środka każdego pstrąga włożyć po kilka plasterków pomidora i cebuli, po małej gałązce rozmarynu i kawałku skórki z limonki. Obrać czosnek.  Ząbki pokroić w plastry i również umieścić w środku ryby. Następnie opanierować pstrągi w posiekanych ziołach. Tak przygotowane wstawić na 20 minut do lodówki.

Każdą rybę ułożyć na 2-3 liściach kapusty i zawinąć . Przykryć kawałkami masła i zawinąć w folię aluminiową. Piec na grillu przez ok. 30 minut. Pstrągi można również upiec. Ułożyć na liściach kapusty w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć kawałkami masła, podlać 3 łyżkami wody i piec ok 25 minut w temperaturze 200 stopni.