Drób po karaibsku

Składniki:

  • 1 łyżeczka miodu
  • curry
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • tymianek
  • 5 łyżek oleju
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 3 brzoskwinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • 150 ml bulionu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Sposób przygotowania:
  1. Miód wymieszać z curry, 2 łyżkami soku z cytryny, pieprzem, 1 łyżeczką tymianku i 3 łyżkami oleju. Włożyć mięso i marynować przez 3 godziny.
  2. Brzoskwinie obrać ze skóry, pokroić na połówki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Paprykę i chili przekroić na pół, po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa poddusić na 2 łyżkach oleju, dodać brzoskwinie, wlać bulion. Dusić ok. 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, 1 łyżką soku z cytryny i cukrem. Przez chwilę podgrzewać na grillu w aluminiowej miseczce.
  3. Mięso wyjąć z marynaty, osączyć i grillować po 5 minut z każdej strony.