Buddy Valastro gotuje – Zupa z tortellini na żeberkach, Makaron z krewetkami, Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym i Affogatto (odc. 12)

W 12 odcinku swojego programu pt. „Smakołyki wuja Cosmo” Buddy zaprasza swoją ciotkę Annę i wujka Cosmo, aby zdradzili szczegóły swoich ulubionych przepisów na Zupę z tortellini na żeberkach, Makaron z krewetkami, Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym i Affogatto.

Oryginalna nazwa przepisów: Tortellini Soup, Shripm Scampi, Garlic Bread with Compound Butter, Affogatto.

 

Zupa Tortellini na żeberkach

Czas przygotowywania: 15 minut, czas gotowania: 2 godziny.

Składniki:

  • 1 kg żeberek pokrojonych na krótkie kawałki, pooddzielane każde żeberko od siebie
  • 3 kostki bulionu wołowego
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 i 1/2 szklanki mini-marchewki pokrojonej na talarki
  • 3 gałązki natki selera, posiekane
  • 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • i średniej wielkości ziemniak, najlepiej odmiana Idaho, obrany i pokrojony
  • 2 pomidory, pokrojone
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki natki z pietruszki, posiekane
  • starty ser pecorino do posypania lub innego owczego sera

Sposób przygotowania:

  1. Włóż żeberka do dużego garnka i zalej zimną wodą aby przykrywała mięso. Gotuj mięso aż będzie miękkie, w razie potrzeby zbierz szumowiny. Wyciągnij mięso z wody i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe oddziel od kości i pokrój na małe kawałki.
  2. Dolej do wywaru z żeberek 2-3 szklanki wody i zagotuj. Wrzuć kostki rosołowe. Wrzuć mięso z żeberek, cebulę, mini-marchewkę, seler, czosnek, ziemniaka, pomidora i trochę pieprzu. Gotuj aż wrzucone warzywa zmiękną (ok. 45 minut).
  3. Do zupy wrzuć zamrożone tortellini z serem i gotuj w zupie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj natkę z  pietruszki.
  4. Przy podawaniu posyp zupę startym serem pecorino.

 

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki masła
  • 500 g obranych i pooddzielanych dużych krewetek, ok. 16-20 sztuk
  • sól i pieprz
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
  • 1/4 szklanki startego sera pecorino lub innego owczego
  • sok z 3 cytryn
  • 500 g ugotowanego makaronu linguine lub inny makaron typu wstążka

Sposób przygotowania:

  1. W dużej patelni umieść oliwę, masło, czosnek. Wrzuć krewetki, posyp solą i pieprzem. Po 2-3 minutach dodaj oregano i natkę pietruszki i smaż. Obracaj co jakiś czas krewetki aby obsmażyły się z obydwu stron. Następnie dodaj bułkę tartą i ser, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
  2. Na talerzu usyp kopczyk z makaronu i na wierzchu umieść smażone krewetki.

 

Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 250 g masła
  • 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • pół szklanki natki pietruszki
  • skórka z 1 cytryny
  • sól
  • bochenek włoskiego chleba (można zastąpić go zwykłym, polskim chlebem)

Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij masło z lodówki po pozostaw go na chwilę aż zmięknie w temperaturze pokojowej. Do blendera daj masło, czosnek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny i sól i miksuj do połączenia składników.
  2. Przekrój bochenek chleba na pół. Nasmaruj każdą stronę chleba dużą ilością masła czosnkowego. Połóż na formie do pieczenia i piecz w temperaturze 190 stopni w piekarniku przez 7-10 minut na złoty kolor.
  3. Tak przygotowane masło czosnkowe można przechowywać w temperaturze pokojowej lub przełożyć do plastikowego pojemnika na masło i przechowywać w lodówce przez 6 tygodni lub w zamrażarce przez 6 miesięcy.

 

Affogatto

Składniki:

  • 1 litr lodów waniliowych najwyższej jakości
  • 4 filiżanki espresso
  • 0,5 l lekko ubitej śmietany posłodzonej 1 łyżką cukru
  • 2 łyżki ciasteczek amaretti, wafli pizelle lub biszkoptów do przybrania

Sposób przygotowania:

Do 4 szklanych salaterek, pucharków lub wysokich szklanek daj kilka łyżek lodów waniliowych. Polej lody kawą espresso. Pokrusz ciasteczka i posyp nimi lody. Na wierzch połóż ubitą śmietanę i ponownie posyp pokruszonymi ciasteczkami.