W 12 odcinku swojego programu pt. „Smakołyki wuja Cosmo” Buddy zaprasza swoją ciotkę Annę i wujka Cosmo, aby zdradzili szczegóły swoich ulubionych przepisów na Zupę z tortellini na żeberkach, Makaron z krewetkami, Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym i Affogatto.
Oryginalna nazwa przepisów: Tortellini Soup, Shripm Scampi, Garlic Bread with Compound Butter, Affogatto.
Zupa Tortellini na żeberkach
Czas przygotowywania: 15 minut, czas gotowania: 2 godziny.
Składniki:
- 1 kg żeberek pokrojonych na krótkie kawałki, pooddzielane każde żeberko od siebie
- 3 kostki bulionu wołowego
- 1 mała cebula, drobno pokrojona
- 1 i 1/2 szklanki mini-marchewki pokrojonej na talarki
- 3 gałązki natki selera, posiekane
- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- i średniej wielkości ziemniak, najlepiej odmiana Idaho, obrany i pokrojony
- 2 pomidory, pokrojone
- czarny pieprz
- 2 łyżki natki z pietruszki, posiekane
- starty ser pecorino do posypania lub innego owczego sera
Sposób przygotowania:
- Włóż żeberka do dużego garnka i zalej zimną wodą aby przykrywała mięso. Gotuj mięso aż będzie miękkie, w razie potrzeby zbierz szumowiny. Wyciągnij mięso z wody i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe oddziel od kości i pokrój na małe kawałki.
- Dolej do wywaru z żeberek 2-3 szklanki wody i zagotuj. Wrzuć kostki rosołowe. Wrzuć mięso z żeberek, cebulę, mini-marchewkę, seler, czosnek, ziemniaka, pomidora i trochę pieprzu. Gotuj aż wrzucone warzywa zmiękną (ok. 45 minut).
- Do zupy wrzuć zamrożone tortellini z serem i gotuj w zupie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodaj natkę z pietruszki.
- Przy podawaniu posyp zupę startym serem pecorino.
Makaron z krewetkami
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki masła
- 500 g obranych i pooddzielanych dużych krewetek, ok. 16-20 sztuk
- sól i pieprz
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 1/4 szklanki startego sera pecorino lub innego owczego
- sok z 3 cytryn
- 500 g ugotowanego makaronu linguine lub inny makaron typu wstążka
Sposób przygotowania:
- W dużej patelni umieść oliwę, masło, czosnek. Wrzuć krewetki, posyp solą i pieprzem. Po 2-3 minutach dodaj oregano i natkę pietruszki i smaż. Obracaj co jakiś czas krewetki aby obsmażyły się z obydwu stron. Następnie dodaj bułkę tartą i ser, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
- Na talerzu usyp kopczyk z makaronu i na wierzchu umieść smażone krewetki.
Chleb czosnkowy z masłem czosnkowym
Składniki:
- 250 g masła
- 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- pół szklanki natki pietruszki
- skórka z 1 cytryny
- sól
- bochenek włoskiego chleba (można zastąpić go zwykłym, polskim chlebem)
Sposób przygotowania:
- Wyjmij masło z lodówki po pozostaw go na chwilę aż zmięknie w temperaturze pokojowej. Do blendera daj masło, czosnek, natkę pietruszki, skórkę z cytryny i sól i miksuj do połączenia składników.
- Przekrój bochenek chleba na pół. Nasmaruj każdą stronę chleba dużą ilością masła czosnkowego. Połóż na formie do pieczenia i piecz w temperaturze 190 stopni w piekarniku przez 7-10 minut na złoty kolor.
- Tak przygotowane masło czosnkowe można przechowywać w temperaturze pokojowej lub przełożyć do plastikowego pojemnika na masło i przechowywać w lodówce przez 6 tygodni lub w zamrażarce przez 6 miesięcy.
Affogatto
Składniki:
- 1 litr lodów waniliowych najwyższej jakości
- 4 filiżanki espresso
- 0,5 l lekko ubitej śmietany posłodzonej 1 łyżką cukru
- 2 łyżki ciasteczek amaretti, wafli pizelle lub biszkoptów do przybrania
Sposób przygotowania:
Do 4 szklanych salaterek, pucharków lub wysokich szklanek daj kilka łyżek lodów waniliowych. Polej lody kawą espresso. Pokrusz ciasteczka i posyp nimi lody. Na wierzch połóż ubitą śmietanę i ponownie posyp pokruszonymi ciasteczkami.