W 17 odcinku pt. „Wymarzone dania Buddy’ego) Buddy przygotowuje swoje ulubione dania: Fettucini alfredo, Cielęcinę saltimbocca i ukochany deser – tiramisu.
Oryginalne nazwy przepisów: Fettucini Alfredo Buddy Style, Veal Santimbocca, Tiramisu.
Fettucini Alfredo
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki śmietany, w temperaturze pokojowej
- 6 łyżek słodkiego masła, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 szklanki parmezanu startego bardzo drobno + trochę do posypania
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- 500 g makaronu jajecznego fettucine (albo świeży najcieńszy albo suszony w postaci gniazd)
Sposób przygotowania:
- Zagotuj mocno osoloną wodę.
- W rondelku podgrzewaj śmietanę przez 5 minut. Dodaj masło, ser parmezan i wymieszaj. Ściągnij z ognia i odstaw na bok.
- Ugotuj makaron aż będzie al dente. Wysyp do makaron do durszlaka, raz wstrząśnij a następnie wlej sos śmietanowy. Pomieszaj aby makaron pokrył się sosem i dodaj masło i wymieszaj aby się roztopiło.
- Podawaj natychmiast. Można posypać dodatkowym serem według uznania.
Cielęcina santimbocca
Składniki:
- 500 g cielęciny – 8 plastrów
- 8 cienkich plastrów świeżej mozzarelli
- 8 plastrów szynki prosciutto
- 8 duże liście szałwi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina włoskiego
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- sól
Sposób przygotowania:
- Posól plastry cielęciny z obydwu stron. Lekko rozbij mięso umieszczając je w folii spożywczej. Połóż plasterek mozzarelli, liść szałwi oraz kawałeczek szynki. Zepnij mięso wykałaczką.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę i 2 łyżki masła. Połóż kawałki cielęciny tak, aby prosciutto było od dołu. Smaż cielęcinę około minuty dla każdej ze stron.
- Wsyp do rondelka mąkę i smaż aż będzie brązowa. Dodaj wina i bulionu, wymieszaj i gotuj aż całość sosu zredukuje się do połowy. Ściągnij z ognia i wymieszaj z pozostałą ilością masła.
- Usuń wykałaczki z cielęciny, oblej mięso sosem i podawaj.
Tiramisu
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki espresso
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek + 1 łyżka likieru kawowego
- 4 duże żółtka
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki słodkiego wina marsala
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 48 biszkoptów
- 1/2 szklanki kakao w proszku
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej espresso, dodaj 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki likieru kawowego, gotuj na średnim ogniu. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Ściągnij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
- Do miski wrzuć żółtka, serek mascarpone, wino marsala, pozostałe pół szklanki cukru i 1 łyżkę likieru kawowego i ubijaj mikserem aż będzie gładkie i puszyste (ok. 7 minut).
- Wlej śmietanę do kolejnej miski i ubij na sztywno mikserem. Delikatnie przełóż ubitą śmietanę do masy z mascarpone.
- Weź biszkopty i zamocz każdy z nich w syropie z espresso i układaj na dnie formy do ciasta. Na wierzch biszkoptów wyłóż krem z mascarpone.
- Wierzch kremu posyp kakao. Namocz kolejną partię biszkoptów w syropie z espresso i układaj prostopadle do biszkoptów na spodniej warstwie. Przykryj pozostałym kremem z mascarpone.
- Wierzch posyp kakao. Przykryj tiramisu folią i włóż do lodówki minimum na 2 godziny, maksymalnie do 3 dni. Serwuj wyjmując tiramisu łyżką z formy i przekładając do pucharków lub miseczek.