Buddy Valastro gotuje – Fettucini alfredo, Cielęcina saltimbocca i Tiramisu (odc. 17)

W 17 odcinku pt. „Wymarzone dania Buddy’ego) Buddy przygotowuje swoje ulubione dania: Fettucini alfredo, Cielęcinę saltimbocca i ukochany deser – tiramisu.

Oryginalne nazwy przepisów: Fettucini Alfredo Buddy Style, Veal Santimbocca, Tiramisu.

Fettucini Alfredo

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 6 łyżek słodkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 szklanki parmezanu startego bardzo drobno + trochę do posypania
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • 500 g makaronu jajecznego fettucine (albo świeży najcieńszy albo suszony w postaci gniazd)

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj mocno osoloną wodę.
  2. W rondelku podgrzewaj śmietanę przez 5 minut. Dodaj masło, ser parmezan i wymieszaj. Ściągnij z ognia i odstaw na bok.
  3. Ugotuj makaron aż będzie al dente. Wysyp do makaron do durszlaka, raz wstrząśnij a następnie wlej sos śmietanowy. Pomieszaj aby makaron pokrył się sosem i dodaj masło i wymieszaj aby się roztopiło.
  4. Podawaj natychmiast. Można posypać dodatkowym serem według uznania.

 

Cielęcina santimbocca

Składniki:

  • 500 g cielęciny – 8 plastrów
  • 8 cienkich plastrów świeżej mozzarelli
  • 8 plastrów szynki prosciutto
  • 8 duże liście szałwi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina włoskiego
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Posól plastry cielęciny z obydwu stron. Lekko rozbij mięso umieszczając je w folii spożywczej. Połóż plasterek mozzarelli, liść szałwi oraz kawałeczek szynki. Zepnij mięso wykałaczką.
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę i 2 łyżki masła. Połóż kawałki cielęciny tak, aby prosciutto było od dołu. Smaż cielęcinę około minuty dla każdej ze stron.
  3. Wsyp do rondelka mąkę i smaż aż będzie brązowa. Dodaj wina i bulionu, wymieszaj i gotuj aż całość sosu zredukuje się do połowy. Ściągnij z ognia i wymieszaj z pozostałą ilością masła.
  4. Usuń wykałaczki z cielęciny, oblej mięso sosem i podawaj.

 

Tiramisu

Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki espresso
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek + 1 łyżka likieru kawowego
  • 4 duże żółtka
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki słodkiego wina marsala
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 48 biszkoptów
  • 1/2 szklanki kakao w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej espresso, dodaj 3/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki likieru kawowego, gotuj na średnim ogniu. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Ściągnij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
  2. Do miski wrzuć żółtka, serek mascarpone, wino marsala, pozostałe pół szklanki cukru i 1 łyżkę likieru kawowego i ubijaj mikserem aż będzie gładkie i puszyste (ok. 7 minut).
  3. Wlej śmietanę do kolejnej miski i ubij na sztywno mikserem. Delikatnie przełóż ubitą śmietanę do masy z mascarpone.
  4. Weź biszkopty i zamocz każdy z nich w syropie z espresso i układaj na dnie formy do ciasta. Na wierzch biszkoptów wyłóż krem z mascarpone.
  5. Wierzch kremu posyp kakao. Namocz kolejną partię biszkoptów w syropie z espresso i układaj prostopadle do biszkoptów na spodniej warstwie. Przykryj pozostałym kremem z mascarpone.
  6. Wierzch posyp kakao. Przykryj tiramisu folią i włóż do lodówki minimum na 2 godziny, maksymalnie do 3 dni. Serwuj wyjmując tiramisu łyżką z formy i przekładając do pucharków lub miseczek.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: buddy valastro tiramisu