Buddy Valastro gotuje – Nóżki krabów królewskich z masłem czosnkowym, Pieczone żeberka i Waniliowe babeczki (odc. 14)

Z okazji walentynek Buddy gotuje dla Lisy romantyczną kolację. Zaskoczy żonę nóżkami krabów królewskich z masłem czosnkowym, pieczonymi żeberkami i waniliowymi babeczkami.

Nóżki krabów  z masłem czosnkowym:

Składniki:

½ kg nóżek krabów królewskich, rozmrożonych

½ szklanki klarowanego masła

2 duże ząbki czosnku

1 cytryna

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Połam nóżki, tak aby było wygodnie je podawać. Wlej klarowane masło do rondla, dodaj czosnek. Podgrzewaj na wolnym ogniu. Dodaj skórkę z cytryny  i natkę pietruszki. Wymieszaj i dodaj krabie nóżki. Gotuj około 5 minut pod przykryciem. Po wyjęciu umieść w miseczkach, polej sosem maślanym. Podawaj z kawałkami cytryny i chrupiącym pieczywem.

Pieczone żeberka:

Składniki:

1 ½ żeberek cielęcych, z ładnym tłuszczem

¼ szklanki posiekanej cebuli

4 duże ząbki czosnku, posiekane

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka posiekanego rozmarynu

1 łyżka posiekanej pietruszki

1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżki czerwonej papryki

Łyżka grubej soli

 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zmiksuj w blenderze cebulę, czosnek, rozmaryn, pietruszkę, pieprz, paprykę i olej. Natrzyj mięso solą, a następnie przygotowaną ziołową pastą i zostaw zawinięte w folię w lodówce na noc.

Na drugi dzień po wyjęciu z lodówki zetrzyj z mięsa marynatę za pomocą ręcznika papierowego.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 230oC. Umieść w piekarniku  mięso kością w dół w lekko wysmarowanej oliwą brytfanie. Posyp z wierzchu solą i pieprzem, piecz około 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 oC i piecz jeszcze około 20-30 minut. Podawaj z sosem z pieczenia lub z sosem chrzanowym.

 

Waniliowe babeczki:

Składniki ciasta:

1 ¼ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki masła ( w temperaturze pokojowej)

¾ szklanki cukru

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli morskiej

¼ szklanki mleka ( w temperaturze pokojowej)

¼ szklanki maślanki ( w temperaturze pokojowej)

1 łyżka ekstraktu z wanilii

1 duże jajko

1 białko

 

Składniki masy:

1 szklanka miękkiego masła ( w temperaturze pokojowej)

2 ½ szklanki cukru

2 łyżeczki mleka

Miąższ z jednej laski wanilii

1 łyżka ekstraktu waniliowego

Szczypta soli morskiej

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszaj maślankę , mleko i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera wymieszaj masło i cukier, zmniejsz obroty , dodaj całe jajko, po chwili dodaj białko. Zmiksuj dokładnie. Dodawaj małymi porcjami na przemian suchą i płynną mieszankę. Masa nie będzie zupełnie gładka. Wypełnij foremki do babeczek w ¾. Piecz 20-25 minut , sprawdzając wykałaczką, czy ciasto jest już dobre. Przed nałożeniem masy wystudź.

Przygotowanie masy : Ubij masło za pomocą miksera aż będzie puszyste. Dodawaj po ¼ szklanki cukier ciągle ubijając. Dodaj mleko, wanilię, ekstrakt waniliowy i sól. Ubijaj przez chwilę na wysokich obrotach, aż masa stanie się puszysta.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: nogi kraba królewskiego,krab królewski przepisy,nogi kraba krolewskiego przepisy,nogi z kraba przepis,nozki krabowe