Słownik kulinarny: Ser Provolone

Ser Provolone –  jest formą sera z mleka krowiego pierwotnie wytwarzany tylko w południowej części Włoch,  teraz jest produkowany również w Ameryce Południowej, Japonii i Stanch Zjednoczonych (USA). Tradycyjny Provolone jest produkowany głównie w północnej części Włoch. Provolone jest bardzo popularnym serem o łagodnym smaku i konsystencji, które czynią go idealnym do gotowania , kanapek, znakomicie komponuje się z mięsem.

Tradycyjny Provolone jest półtwardy i występuje w dwóch formach:

  • Provolone Dulce jest nieco słodki, ma około dwóch do trzech miesięcy i ma bardzo blady żółty lub biały kolor.
  • Provolone Piccante jest zwykle w wieku ponad cztery miesiące,ma  bardziej  żółty kolor  i ostrzejszy, bardziej wyraźny smak.

Provolone zawiera znaczną ilość sodu, więc nie należy spożywać go w dużych ilościach.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ser provolone przepisy,provolone do czego,ser provolone do czego