Buddy Valastro gotuje – Caponata, Ravioli ze szpinakiem i ricottą oraz Ekspresowy kurczak z pieca (odc. 7)

Dziś kilka przepisów dla zapracowanych. Buddy przygotuje caponata, ravioli ze szpinakiem i ricottą oraz ekspresowego kurczaka z pieca

Caponata:

Składniki:

1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę

1 cebula, posiekana

1 łodyga selera, posiekana w drobną kostkę

1 duży ząbek czosnku, zmielony

½ łyżeczki płatków suszonej czerwonej papryki

400g pomidorów z puszki

¼ szklanki rodzynek

2 łyżeczki octu wiśniowego

1 łyżka cukru

1 łyżka kaparów w zalewie solnej ( osuszone)

2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

1/3  szklanki posiekanej pietruszki

¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin

Sól

chleb

 

Przygotowanie:

Podgrzej na patelni oliwę z oliwek, podsmaż na rumiano bakłażana ze szczyptą soli. Po usmażeniu przełóż bakłażana do miski, a na ten sam tłusz włóż cebulę i seler ze szczyptą soli. Smaż mieszając, aż zeszklą się.  Dodaj czosnek i paprykę, podsmażaj mieszając jeszcze około 30 sekund. Dodaj pomidory, ocet, cukier, rodzynki, kapary. Po chwili dorzuć podsmażonego wcześniej bakłażana. Wymieszaj wszystko dokładnie i smaż na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Podczas smażenia rozgnieć pomidory. Całość gotuj 15-20 minut, aż warzywa przejdą swoim aromatem. Po zdjęciu z ognia dodaj orzeszki piniowe i natkę pietruszki, dosól do smaku. Podawaj w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone z chlebem.

 

Ravioli ze szpinakiem i ricottą:

Składniki:

1 czubata szklanka świeżęj ricotty

½ szklanki tartego parmezanu

1 szklanka posiekanego szpinaku

1 szklanka posiekanej i podsmażonej na maśle szalotki

2 duże żółtka

Gałka muszkatołowa

Sól

600g płatów ciasta makaronowego

Woda

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki z wyjątkiem ciasta połącz w misce. Płaty ciasta pokrój na paski szerokości 10cm.  Umieść na paskach ciasta co 3 cm łyżeczkę farszu. Przykryj z wierzchu drugim paskiem , zlep brzegi i miejsca pomiędzy kulkami farszu. Porozcinaj kwadratowe pierożki. Ravioli gotuj w osolonej wodzie około 3-4 minuty. Ravioli można podawać z sosem pomidorowym i dużą ilość parmezanu.

 

Kurczak z pieca:

Składniki:

1 kurczak

1 cytryna

1 cebula

1 główka czosnku, (obrane ząbki )

2 gałązki rozmarynu, pocięte

Sól

Czarny pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Dzień wcześniej przygotuj marynatę z cytryny cebuli, czosnku i rozmarynu, dopraw solą i pieprzem. Natrzyj wnętrze kurczaka marynatą, włóż do środka kilka ząbków czosnku, pod skórą umieść kawałki rozmarynu. Całego kurczaka posyp solą i zostaw w folii w lodówce na noc.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC. Przygotowanego dzień wcześniej kurczaka ogrzej do temperatury pokojowej. Umieść kurczaka na blasze z masłem i posyp jeszcze delikatnie solą. Piecz 45 – 60 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka złocista. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed krojeniem. Pokrojone kawałki posyp natką pietruszki i polej sokiem z cytryny.