Buddy Valastro gotuje – Linguini z krewetkami i pieczonymi w piecu pomidorami, Chleb pizzowy i Pieczone kiełbaski z cebulą (odc. 15)

Dzisiaj Buddy gotuje ulubione dania Danny’ego – linguini z krewetkami i pieczonymi w piecu pomidorami, chleb pizzowy i pieczone kiełbaski z cebulą.

Linguini z krewetkami i pieczonymi pomidorami:

Składniki:

Makaron linguine

1 główka czosnku

1 duża szklanka pomidorów winogronowych

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

¼ szklanki posypki

¼ szklanki + 2 łyzki oliwy z oliwek extra virgin

2 łyżki masła

½ kg obranych dużych krewetek (15-20)

½ szklanki wytrawnego białego Martini

1 cytryna

½ szklanki młodego szpinaku

½ szklanki pokrojonej natki pietruszki

 

Składniki posypki :

1 bochenek chleba

1 szklanka drobno startego sera pecorino

2 ząbki czosnku ( wyciśnięte)

2 łyżki suszonych ziół włoskich

3 łyżki suszonej natki pietruszki

½ łyżeczki soli morskiej

 

Przygotowanie posypki:

Chleb wcześniej pokrój na kromki  i pozostaw w suchym ciepłym miejscu do wysuszenia. Zmiel drobno wysuszony chleb. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Główkę czosnku z odrobiną oliwy z oliwek zawiń w folię i włóż do piekarnika na 30-40 minut. Czosnek powinien zrobić się miękki i złoty. W naczyniu do pieczenia umieść pomidory ¼ szklanki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki soli. Wymieszaj i piecz w piekarniku 10 minut. Wyjmij z piekarnika, wstrząśnij aby wymieszać, piecz kolejne 5 minut. Dodaj posypkę, wymieszaj i pozostaw w piekarniku jeszcze na 5 minut.

Kiedy pomidory będą się zapiekać, w garnku zagotuj posoloną wodę i ugotuj makaron al dente.

Rozgrzej dużą patelnię, wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i dodaj łyżkę masła. Kiedy masło zacznie się pienić wrzuć krewetki, posyp solą z jednej strony. Kiedy usmażą się na różowo z jednej strony, odwróć je i również posyp solą. Pod koniec smażenia dolej wino i doprowadź do wrzenia. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok na patelnię ze smażącymi się krewetkami. Smaż jeszcze minutę, dodaj łyżkę masła.  Ugotowany makaron wrzuć do krewetek, wymieszaj za pomocą szczypiec. Kiedy odparuje płyn, zdejmij z ognia. Podawaj z podpieczonymi wcześniej pomidorami, udekoruj szpinakiem, natką pietruszki i upieczonym czosnkiem.

Chleb pizzowy:

Składniki:

1 bochenek pszennego chleba ( kupiony dzień wcześniej)

3 puszki 250g posiekanych pomidorów

4 łyżki oliwy z oliwek

2 duże ząbki czosnku, zmielone

¼ szklanki porozrywanych liści bazylii

Ziarna czerwonego pieprzu, rozgniecione

Ser pecorino Romano

Parmezan

6 plastrów sera provolone

Sól

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Wymiesza w misce pomidory, szczyptę soli, oliwę z oliwek, czosnek, bazylię, paprykę i trochę startych serów(oprócz provolone, odstaw na 5 minut. Umieść chleb na blasze do pieczenia ( z chleba odetnij wierzch). Na wierzchu umieść przygotowaną wcześniej mieszankę. Na górze umieść plastry provolone. Włóż do piekarnika na 10 minut. Pozostaw na kilka minut, żeby chleb lekko ostygł i pokrój na kromki.

 

Pieczone kiełbaski z cebulą:

Składniki:

1 kg włoskich słodkich kiełbasek

1 bulwa kopru włoskiego, pocięta w plastry

2 średnie cebule, pokrojone w plastry

2 ząbki czosnku, zmielone

Oliwa z oliwek

4-6 gałązek świeżego tymianku

1 ¼ szklanki niesolonego buliony drobiowego

¾ szklanki białego wina

1 łyżeczka soli

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżka musztardy Dijon

Czarny pieprz

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC. Nakłuj każdą kiełbaskę, żeby zapobiec pękaniu. Piecz kiełbaski w piekarniku aż zbrązowieją. Wyjmij kiełbaski, a na blasze rozlej odrobinę oliwy z oliwek, ułóż koper, cebulę, czosnek i tymianek, posyp lekko solą. Zmniejsz temperaturę piekarnika i piecz 10-15 minut. Dodaj brązowy cukier, wymieszaj. Po 30 sekundach wlej bulion i wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę. Włóż kiełbaski sportem na blachę do piekarnika i piecz 30 minut. Po wyjęciu kiełbasek, usmażone warzywa wymieszaj z musztardą, dopraw pieprzem i solą. Rozłóż na talerzu kiełbaski, obok umieść podsmażoną cebulę.