Buddy Valastro gotuje – Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette), Perfekcyjne kotlety z kurczaka, Spaghetti Marinara, Zabajone (odc. 10)

W dzisiejszym dziesiątym odcinku pt. „Włoskie smaki” Buddy przedstawi kilka przepisów, takich jak: Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette), Perfekcyjne kotlety z kurczaka, Spaghetti Marinara zaś Grace nauczy się robić zabajone.

Oryginalna nazwa przepisów: Green Salad with Italian Vinaigrette, Perfect Italian Chicken Cutlet, Spaghetti Marinara, Zabaglione.

Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette)

Składniki na sos winegret:

  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki oliwy extra virgin
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Dodatkowe składniki:

  • miska sałaty lub mieszanki sałat
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj czosnek, cukier, musztardę, oregano i bazylię. Dodaj octu winnego i dopraw w razie potrzeby. Mieszając powoli wlewaj oliwę z oliwek i olej aż się dobrze połączy. Przypraw w razie potrzeby.
  2. Można przelać sos do słoika lub innego pojemnika i przechowywać w lodówce w razie potrzeby. Przed użyciem należy wstrząsnąć aby wymieszać składniki.
  3. Do dużej miski wrzuć sałatę. Polej po wierzchu sosem vinaigrette i wymieszaj. Posyp sałatę z wierzchu parmezanem.

Perfekcyjne kotlety z kurczaka

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka (połówki)
  • 2 i 1/4 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro (lub zwykłej bułki tartej)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 dużej jajka roztrzepane widelcem
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki oliwy do smażenia
  • kawałki cytryny do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Usunąć tłuszcz i chrząstki z piersi kurczaka. Przetnij w poprzek na grubość piersi z kurczaka na pół. Rozbij piersi tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą na grubość ok. 8 mm.
  2. Lekko posól i posyp pieprzem kawałek mięsa z obydwu stron. Wypanieruj piersi najpierw w mące, potem w jajkach wymieszanych ze starym parmezanem i na końcu w bułce tartej.
  3. Smaż w oliwie na patelni na złoto-brązowy kolor z obydwu stron (nie więcej niż kilka minut na jednej stronie). Zdejmij z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby mięso odciekło.
  4. Podawaj z kawałkami cytryny.

 

Spaghetti Marinara

Składniki:

  • 1 porcja sosu Marinara Buddy’ego Valastro
  • 1/4 szklanki podartych liści bazylii
  • świeży starty parmezan do posypania
  • 500 g spaghetti

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie na al dente.
  2. Polej makaron sosem Marinara i posyp podartą bazylią i startym parmezanem.

 

Zabajone (Zabaglione)

Składniki do truskawek:

  • 0,5 l ładnych truskawek, obranych z szypułek i przekrojonych wzdłuż
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki słodkiego wina Marsala

Składniki na zabajone:

  • 8 dużych żółtek z jajka
  • 1/4 szklanki + 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka słodkiego wina Marsala
  • 1 łyżka soku truskawkowego
  • 0,5 l śmietany kremówki, lekko ubitej
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ładne truskawki do przybrania

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj truskawki z cukrem w rondelku. Gotuj truskawki na małym ogniu do czasu gdy puszczą sok i zaczną być miękkie. Dodaj wino Marsala, zwiększ ogień i pozwól odparować alkoholowi z wina.
  2. Ściągnij truskawki z ognia zanim całkiem się rozpadną.
  3. Postaw na ogniu garnek z gotującą się wodą. Na nim umieść miskę w której ubij żółtka z cukrem na gładko. Następnie ubijaj dalej żółtka z cukrem na parze przez jakiś czas aż masa stanie się jaśniejsza. Dodawając wino Marsala dalej ubijaj aby dobrze połączyć składniki. Dodaj łyżkę soku z truskawek aby masa nabrała smaku, zapachu i koloru truskawek.
  4. Jeśli masa jest zbyt gorąca, ściągaj ją znad pary aby jajka się nie zagotowały.
  5. Zabajone jest gotowe, gdy masa jest lepka i delikatna a po przejechaniu trzepaczką na masie pozostają ślady.
  6. Zdejmij miskę znad pary i ubijaj chwilę aż masa trochę ostygnie. Powoli dodawaj bitą śmietanę i lekko wymieszaj.
  7. Na dnie salaterek umieść połówki truskawek i odrobinę soki. Na truskawki wyłóż zabajone. Przyozdób całymi truskawkami z wierzchu.