W dzisiejszym dziesiątym odcinku pt. „Włoskie smaki” Buddy przedstawi kilka przepisów, takich jak: Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette), Perfekcyjne kotlety z kurczaka, Spaghetti Marinara zaś Grace nauczy się robić zabajone.
Oryginalna nazwa przepisów: Green Salad with Italian Vinaigrette, Perfect Italian Chicken Cutlet, Spaghetti Marinara, Zabaglione.
Zielona sałatka z sosem winegret (vinaigrette)
Składniki na sos winegret:
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Dodatkowe składniki:
- miska sałaty lub mieszanki sałat
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj czosnek, cukier, musztardę, oregano i bazylię. Dodaj octu winnego i dopraw w razie potrzeby. Mieszając powoli wlewaj oliwę z oliwek i olej aż się dobrze połączy. Przypraw w razie potrzeby.
- Można przelać sos do słoika lub innego pojemnika i przechowywać w lodówce w razie potrzeby. Przed użyciem należy wstrząsnąć aby wymieszać składniki.
- Do dużej miski wrzuć sałatę. Polej po wierzchu sosem vinaigrette i wymieszaj. Posyp sałatę z wierzchu parmezanem.
Perfekcyjne kotlety z kurczaka
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka (połówki)
- 2 i 1/4 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro (lub zwykłej bułki tartej)
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 dużej jajka roztrzepane widelcem
- sól i pieprz
- 1/3 szklanki oliwy do smażenia
- kawałki cytryny do przybrania
Sposób przygotowania:
- Usunąć tłuszcz i chrząstki z piersi kurczaka. Przetnij w poprzek na grubość piersi z kurczaka na pół. Rozbij piersi tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą na grubość ok. 8 mm.
- Lekko posól i posyp pieprzem kawałek mięsa z obydwu stron. Wypanieruj piersi najpierw w mące, potem w jajkach wymieszanych ze starym parmezanem i na końcu w bułce tartej.
- Smaż w oliwie na patelni na złoto-brązowy kolor z obydwu stron (nie więcej niż kilka minut na jednej stronie). Zdejmij z patelni i połóż na ręczniku papierowym aby mięso odciekło.
- Podawaj z kawałkami cytryny.
Spaghetti Marinara
Składniki:
- 1 porcja sosu Marinara Buddy’ego Valastro
- 1/4 szklanki podartych liści bazylii
- świeży starty parmezan do posypania
- 500 g spaghetti
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w mocno osolonej wodzie na al dente.
- Polej makaron sosem Marinara i posyp podartą bazylią i startym parmezanem.
Zabajone (Zabaglione)
Składniki do truskawek:
- 0,5 l ładnych truskawek, obranych z szypułek i przekrojonych wzdłuż
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki słodkiego wina Marsala
Składniki na zabajone:
- 8 dużych żółtek z jajka
- 1/4 szklanki + 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka słodkiego wina Marsala
- 1 łyżka soku truskawkowego
- 0,5 l śmietany kremówki, lekko ubitej
- 1 łyżka cukru
- 4 ładne truskawki do przybrania
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj truskawki z cukrem w rondelku. Gotuj truskawki na małym ogniu do czasu gdy puszczą sok i zaczną być miękkie. Dodaj wino Marsala, zwiększ ogień i pozwól odparować alkoholowi z wina.
- Ściągnij truskawki z ognia zanim całkiem się rozpadną.
- Postaw na ogniu garnek z gotującą się wodą. Na nim umieść miskę w której ubij żółtka z cukrem na gładko. Następnie ubijaj dalej żółtka z cukrem na parze przez jakiś czas aż masa stanie się jaśniejsza. Dodawając wino Marsala dalej ubijaj aby dobrze połączyć składniki. Dodaj łyżkę soku z truskawek aby masa nabrała smaku, zapachu i koloru truskawek.
- Jeśli masa jest zbyt gorąca, ściągaj ją znad pary aby jajka się nie zagotowały.
- Zabajone jest gotowe, gdy masa jest lepka i delikatna a po przejechaniu trzepaczką na masie pozostają ślady.
- Zdejmij miskę znad pary i ubijaj chwilę aż masa trochę ostygnie. Powoli dodawaj bitą śmietanę i lekko wymieszaj.
- Na dnie salaterek umieść połówki truskawek i odrobinę soki. Na truskawki wyłóż zabajone. Przyozdób całymi truskawkami z wierzchu.