Pulpety (kulki) mięsne wg. Buddy’ego Valastro

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z polędwicy wołowej
  • 500 g mielonego mięsa cielęcego
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 kromki białego chleba
  • pół szklanki wody
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pół szklanki startego sera pecorino
  • pół szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro (można zastąpić zwykłą bułką tartą)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Porozdzieraj chleb na małe kawałki. Umieść w misce, zalej wodą i pozostaw do nasiąknięcia na 5 minut.
  2. Umieść w misce wszystkie rodzaje mięsa. Wyciśnij wodę z chleba i włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki.
  3. Rękami wygnieć y dobrze wymieszaj składniki i zrób kulki o średnicy ok. 5 cm.
  4. Smaż pulpety w płytkim oleju na złoto-brązowy kolor – po 3-4 minuty na każdą stronę.