Tort makowy

Składniki na ciasto:

  • 8 jajek
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg maku
  • wanilia
  • skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka miodu
  • 6 dkg bułki tartej
  • 4-5 migdałów lub aromatu migdałowego
  • 2 dkg masła do wysmarowania formy
  • 2 dkg bułki tartej do formy

Składniki na masę:

  • 3 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 3 dkg kawy lub czekolady
  • 25 dkg masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Ciasto:
Tortownicę posmarować masłem, wysypać bułką tartą. Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę. Migdały sparzyć, obrać i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Białka ubić na sztywno. Wyłożyć na masę z żółtek warstwami pianę, mak, tartą bułkę, wanilię, miód, skórkę pomarańczowa, lekko wymieszać. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy, Piec w 180oC ok. 40 minut.

Masa:
Jajka z cukrem ubić na parze. Wystudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i powoli połączyć z jajkami. Następnie dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę lub kawę do smaku  oraz alkohol.