Składniki:
- rozmaryn
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
- 4 łyżki oleju
- pieprz
- 600 g filetu z łososia bez skóry
- 3 czerwone papryki
- 2 pory
Sposób przygotowania
Olej z rozmarynem: cztery gałązki rozmarynu umyć, osuszyć i oberwać z nich igiełki. Czosnek obrać, posiekać i dokładnie rozgnieść z niewielką ilością soli. Następnie dodać do rozmarynu i wymieszać ze startą skórką z cytryny i olejem. Doprawić solą i pieprzem.
Filety z łososia umyć w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Papryki przekroić na połówki, wykroić gniazda nasienne, umyć. Pory oczyścić i dokładnie umyć. Filety z łososia i paprykę pokroić w kostkę, natomiast pora na kawałki o długości ok. 3 cm.
Drewniane patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą i na zmianę nabijać na nie pora, rybę i paprykę. Całość posmarować niewielką ilością oleju z rozmarynem. Szaszłyki piec ok. 6 minut na rozgrzanym grillu, co jakiś czas obracając je na drugą stronę i smarując olejem z rozmarynem.