Buddy gotuje cavatelli z brokułami i śmietaną oraz chrupiące paluszki z halibuta. Na deser dzieci pomogą mu przygotować cisteczka z kawałkami czekolady.
Cavatelli z brokułami i śmietaną:
Składniki:
4 – 5 szklanek brokułów
3 ząbki czosnku, zmielone
2 łyżki oliwy z oliwek
½ kilograma Cavatelli
Starty parmezan
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Podgotuj brokuły , żeby nie były całkiem miękkie. Po wyjęciu opłucz w zimnej wodzie. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek na małym ogniu. Między czasie ugotuj cavatelli al dente. Ugotowany makaron włóż do miski razem z brokułami , polej oliwą z czosnkiem. Wymieszaj wszystko i posyp dużą ilością startego parmezanu.
Chrupiące paluszki z halibuta:
Składniki:
600g świeżych filetów z halibuta bez skóry
1 ¼ szklanki panko
1 ½ łyżeczki włoskiej przyprawy
½ łyżeczki soli morskiej
1 duże jajko
Olej do smażenia
Cytryna pokrojona w kawałki
Składniki musztardy:
¼ szklanki musztardy Dijon
½ szklanki miodu
Przygotowanie:
Filety z halibuta pokrój w poprzek na „paluszki” szerokości 2-2 ½ cm. Rybę dopraw solą i pieprzem, wrzuć do miseczki z ubitym jajkiem. Wymieszaj panko z włoską przyprawą i solą. Na dużej patelni rozgrzej olej ( ok. 0.5 cm oleju). Kawałki ryby wyjmuj z jajka, obtaczaj w panierce i kładź na gorący olej. Obsmaż rybę z obu stron na złoty kolor, nadmiar tłuszczu odsącz na papierze. Wymieszaj musztardę z miodem. Podawaj kawałki ryby z musztardą.
Ciasteczka z kawałkami czekolady:
Składniki:
1 szklanka masła ( w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
½ szklanki ciemnego brązowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka wanilii
2 duże jajka ( w temperaturze pokojowej)
2 ¼ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
2 szklanki kawałków półsłodkiej czekolady
1 szklanka kawałków mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. w misce wymieszaj mąkę z cynamonem. Za pomocą miksera z łopatkami wymieszaj masło, cukier zwykły, brązowy proszek do pieczenia sól i wanilię. Kiedy składniki połączą się dodawaj po jajka ( jedno po drugim). Po dokładnym wymieszaniu jajek włącz niskie obroty miksera i dodaj mąkę z cynamonem. Na końcu masę wymieszaj z kawałkami czekolady. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na którym porozkładaj w odstępach po łyżce ciasta. Piecz 13-15 minut.