Buddy Valastro gotuje – Cavatelli z brokułami i śmietaną, Chrupiące paluszki z halibuta i Ciasteczka z kawałkami czekolady (odc. 19)

Buddy gotuje cavatelli z brokułami i śmietaną oraz chrupiące paluszki z halibuta. Na deser dzieci pomogą mu przygotować cisteczka z kawałkami czekolady.

Cavatelli z brokułami i śmietaną:

Składniki:

4 – 5 szklanek brokułów

3 ząbki czosnku, zmielone

2 łyżki oliwy z oliwek

½ kilograma Cavatelli

Starty parmezan

 

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Podgotuj brokuły , żeby nie były całkiem miękkie. Po wyjęciu opłucz w zimnej wodzie. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek na małym ogniu. Między czasie ugotuj cavatelli al dente. Ugotowany makaron włóż do miski razem z brokułami , polej oliwą z czosnkiem. Wymieszaj wszystko i posyp dużą ilością startego parmezanu.

 

Chrupiące paluszki z halibuta:

Składniki:

600g świeżych filetów z halibuta bez skóry

1 ¼ szklanki panko

1 ½ łyżeczki włoskiej przyprawy

½ łyżeczki soli morskiej

1 duże jajko

Olej do smażenia

Cytryna pokrojona w kawałki

 

Składniki musztardy:

¼ szklanki musztardy Dijon

½ szklanki miodu

 

Przygotowanie:

Filety z halibuta pokrój w poprzek  na „paluszki” szerokości 2-2 ½ cm. Rybę dopraw solą i pieprzem, wrzuć do miseczki z ubitym jajkiem. Wymieszaj panko z włoską przyprawą i  solą. Na dużej patelni rozgrzej olej ( ok. 0.5 cm oleju). Kawałki ryby wyjmuj z jajka, obtaczaj w panierce i kładź na gorący olej. Obsmaż rybę z obu stron na złoty kolor, nadmiar tłuszczu odsącz na papierze. Wymieszaj musztardę z miodem. Podawaj kawałki ryby z musztardą.

 

Ciasteczka z kawałkami czekolady:

 

Składniki:

1 szklanka masła ( w temperaturze pokojowej)

1 szklanka cukru

½ szklanki ciemnego brązowego cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka wanilii

2 duże jajka ( w temperaturze pokojowej)

2 ¼ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki cynamonu

2 szklanki kawałków półsłodkiej czekolady

1 szklanka kawałków mlecznej czekolady

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. w misce wymieszaj mąkę z cynamonem. Za pomocą miksera z łopatkami wymieszaj masło, cukier zwykły, brązowy proszek do pieczenia sól i wanilię. Kiedy składniki połączą się dodawaj po jajka ( jedno po drugim). Po dokładnym wymieszaniu jajek włącz niskie obroty miksera i dodaj mąkę z cynamonem. Na końcu masę wymieszaj z kawałkami czekolady. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na którym porozkładaj w odstępach po łyżce ciasta. Piecz 13-15 minut.