Przepisy kuchni świata

Buddy Valastro gotuje – Pieczone ziemniaki, Piccata z kurczaka, Podsmażane grzyby i Krem kakaowo-orzechowy z jagodami (odc. 20)

W dwudziestym odcinku pt. „Proste, bo włoskie  Buddy przygotuje Pieczone ziemniaki, Piccata z kurczaka, Podsmażane grzyby i Krem kakaowo-orzechowy z jagodami.

Oryginalna nazwa przepisów: Buddy’s Favorite Roasted Potatoes, Chicken Piccata, Sauteed Mushrooms, Cocoa-Hazelnut Cream with Berries

Pieczone ziemniaki

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Połóż ziemniaki na blasze i piecz ziemniaki przez 30 minut
  3. Przełącz piekarnik w tryb grilla i podpiekaj ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut aż będą chrupiące i brązowe z wierzchu.

Piccata z kurczaka

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Lekko posól piersi z kurczaka z obydwu stron. Obtocz mięso w mące i mieszance z sera.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu., dodaj oliwę i 1 łyżkę masła. Smaż kurczaka z obydwu stron na brązowy kolor przez kilka minut. Przełóż kurczaka na talerz.
  3. Na patelnię wlej białe wino, sok z cytryny, redukuj sos do odpowiedniej konsystencji dobrze mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj szczyptę soli i natkę pietruszki. Dodaj resztę masła i kapary.
  4. Polej jeszcze ciepłego kurczaka zrobionym sosem i podawaj do jedzenia.

Podsmażane grzyby

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, wrzuć grzyby i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj grzyby, aby pokryły się oliwą i pozostaw na chwilę aby puściły soki.
  2. Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż przez kilka minut.
  3. Gdy grzyby są już miękkie, jedne mają inny kolor niż drugie, dodaj białego wina. Pozwól aby wino odparowało tworząc syrop.
  4. Zdejmij grzyby z patelni, dodaj masło, natkę, dopraw przyprawami i podawaj.

Krem kakaowo-orzechowy z jagodami

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Mikserem połączyć śmietanę, kakao, cukier, wanilię i likier orzechowy. Przykryj i schowaj do lodówki na godzinę.
  2. Lekko ubij śmietanę. W pucharkach umieść owoce a na nich wyłóż bitą śmietanę.
  3. Posyp wiórkami startej czekolady. Serwuj z kruchymi ciasteczkami.