W dwudziestym odcinku pt. „Proste, bo włoskie Buddy przygotuje Pieczone ziemniaki, Piccata z kurczaka, Podsmażane grzyby i Krem kakaowo-orzechowy z jagodami.
Oryginalna nazwa przepisów: Buddy’s Favorite Roasted Potatoes, Chicken Piccata, Sauteed Mushrooms, Cocoa-Hazelnut Cream with Berries
Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 500 g brunatnych ziemniaków, przecięte na pół a następnie pokrojone w 1 cm plasterki
- 500 g granatowych ziemniaków, przecięte na pół a następnie pokrojone w 1 cm plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Połóż ziemniaki na blasze i piecz ziemniaki przez 30 minut
- Przełącz piekarnik w tryb grilla i podpiekaj ziemniaki jeszcze przez 5-10 minut aż będą chrupiące i brązowe z wierzchu.
Piccata z kurczaka
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka, bez skóry i kości, rozbite tłuczkiem do mięsa na kotleciki
- sól
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sok z 2 małych cytryn
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki kaparów, opłukanych i wysuszonych
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Lekko posól piersi z kurczaka z obydwu stron. Obtocz mięso w mące i mieszance z sera.
- Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu., dodaj oliwę i 1 łyżkę masła. Smaż kurczaka z obydwu stron na brązowy kolor przez kilka minut. Przełóż kurczaka na talerz.
- Na patelnię wlej białe wino, sok z cytryny, redukuj sos do odpowiedniej konsystencji dobrze mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj szczyptę soli i natkę pietruszki. Dodaj resztę masła i kapary.
- Polej jeszcze ciepłego kurczaka zrobionym sosem i podawaj do jedzenia.
Podsmażane grzyby
Składniki:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 750 g mieszanki posiekanych grzybów, np. cremini, oyster, shiitake
- sól do smaku
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1/4 szklanki białego wina, najlepiej odmiana Pinot Grigio
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej dużą patelnie na dużym ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, wrzuć grzyby i dodaj szczyptę soli. Wymieszaj grzyby, aby pokryły się oliwą i pozostaw na chwilę aby puściły soki.
- Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż przez kilka minut.
- Gdy grzyby są już miękkie, jedne mają inny kolor niż drugie, dodaj białego wina. Pozwól aby wino odparowało tworząc syrop.
- Zdejmij grzyby z patelni, dodaj masło, natkę, dopraw przyprawami i podawaj.
Krem kakaowo-orzechowy z jagodami
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 4 łyżeczki likieru orzechowego Frangelico
- 2 szklanki mieszanki owoców jeżyn, malin i jagód
- ciemna czekolada do starcia na wiórki i posypania
- kruche ciasteczka
Sposób przygotowania:
- Mikserem połączyć śmietanę, kakao, cukier, wanilię i likier orzechowy. Przykryj i schowaj do lodówki na godzinę.
- Lekko ubij śmietanę. W pucharkach umieść owoce a na nich wyłóż bitą śmietanę.
- Posyp wiórkami startej czekolady. Serwuj z kruchymi ciasteczkami.