Szarlotka klonowo-jogurtowa

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka + 2 łyżki drobnego cukru klonowego (można też zastąpić 3/4 szklanki syropu klonowego i wówczas używamy 3/4 szklanki jogurtu)
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki + 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże twarde jabłko

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm  wyścielamy papierem do pieczenia. Odkładamy jedną łyżkę cukru do posypania ciasta. W misce mieszamy jogurt, cukier, jajka i olej. W osobnym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie w cieniutkie plasterki. Dodajemy mieszankę mąki do mokrych składników i mieszamy, aż się połączą ( mogą być grudki). Wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy kawałki jabłka i posypujemy łyżką cukru. Pieczemy 40 minut.