Buddy Valastro gotuje – Baranie żeberka z cytryną, czosnkiem i rozmarynem, Pieczony schab wieprzowy z koprem, ziołami i czosnkiem oraz Stek ala Buddy (odc. 25)

W dwudziestym piątym odcinku swojego programu pt. „Mięso po włosku” Buddy przygotuje Baranie żeberka z cytryną, czosnkiem i rozmarynem, Pieczony schab wieprzowy z koprem, ziołami i czosnkiem oraz Stek ala Buddy. Na degustację wpadnie kuzyn Vinnie.

Oryginalne nazwy przepisów: Baby Lamb Chops With Lemon, Garlic and Rosemary, Fennel, Herb and Garlic Roasted Pork, Steak a la Buddy.

Baranie żeberka z cytryną, czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  • 12 kawałków żeberek cielęcych, ok. 1 kg
  • sól
  • paseczki wycięte ze skórki z cytryny i sok z jednej cytryny
  • 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
  • 2 szczypty płatków z czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka zgniecionego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 2 cytryny przekrojone na pół „wzdłuż równika” (poziomo)

Sposób przygotowania:

  1. Posól żeberka cielęce z obydwu stron. W dużej misce wymieszaj razem skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek, paprykę i pieprz. Dodaj oliwę. Włóż żeberka do miski i obtocz je w marynacie. Nie trzymaj zbyt długo żeberek w kwaśnej marynacie (maksymalnie tyle ile zajmie Ci rozpalenie grilla).
  2. Usmaż na grillu żeberka po 3-4 minuty z każdej strony. Usmaż na grillu również połówki cytryny przeciętą stroną do dołu. Podawaj cytryny z żeberkami.

 

Pieczony schab wieprzowy z koprem, ziołami i czosnkiem

Składniki:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego z warstwą tłuszczu na wierzchu
  • 1 łyżka nasion kopru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pokruszonego czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku (2 pokrojone na b-10 plasterków, 2 zgniecione)
  • 8-10 podartych liści szałwii + 8 całych liści do przystrojenia
  • 8-10 kawałków podartego świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Zrób 8-10 nacięć od wierzchu schabu. Włóż w każde nacięcie plasterek czosnku, liść szałwii i kawałek rozmarynu. W moździerzu lub młynku do przypraw pokrusz nasiona kopru i kolendry. Wymieszaj koper i kolendrę z solą i pieprzem. Natrzyj schab mieszanką z przypraw. Włóż mięso do folii spożywczej i pozostaw w lodówce na noc. Przed dalszym przyrządzaniem wyciągnij i pozostaw na chwilę mięso w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. Rozgrzej na dużym ogniu dużą patelnię. Wlej oliwę z oliwek Lekko obsmaż schab ze wszystkich stron na patelni. Włóż do formy i piecz w piekarniku 20-30 minut. Wyjmij z piekarnika po upieczeniu i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.
  3. Czas na przygotowanie sosu. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wrzuć zgnieciony czosnek i listki szałwii, smaż przez 30 sekund. Wlej białego wina i pozwól mu trochę odparować i zredukować się. Wlej bulion i zredukuj go o połowę. Ściągnij z ognia i dodaj masło. Wlej do przygotowanego sosu całość sosu, który wyciekł ze schabu podczas pieczenia. Pokrój schab na plasterki i podawaj z sosem.

 

Stek ala Buddy

Składniki:

  • 4 steki o grubości ok. 2,5 cm
  • sól
  • 1 duża cebula, pokrojona wzdłuż
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka gruboziarnistego czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki czerwonego wina
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej natrzyj solą steki, zawiń je w folie spożywczą i włóż do lodówki na noc. Przed dalszym przyrządzaniem wyjmij je z lodówki do temperatury pokojowej.
  2. Rozgrzej patelnie na dużym ogniu, wlej oliwę i dodaj masła. Połóż steki na patelni i smaż aż zbrązowieją z jednej strony ok. 2-3 minuty. Obróć steki i smaż według własnego uznania (w zależności od tego jak bardzo przysmażony stek lubisz). Wyłóż steki na talerz i przykryj folią.
  3. Wrzuć cebulę na patelnię, na której były smażone steki. Zmniejsz ogień i smaż cebulę aż zacznie więdnąć (przez kilka minut). Dodaj sos sojowy, sos Worcestershire, pieprz, tymianek i smaż przez 30 sekund. Dodaj wino i bulion, zwiększ ogień i zredukuj je do postaci syropu (ok. 6-8 minut). Serwuj cebulę obok lub na stekach.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: schab buddy valastro