Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 500 g fasoli
  • 30dkg wędzonego boczku
  • 1 kiełbasa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • ziele angielskie
  • majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namoczyć w przegotowanej, ostudzonej wodzie na całą noc.
  2. Następnie ugotować do miękkości. Na oleju podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, dusić ok. 10 minut.
  3. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i bulion, gotować ok. 8 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Fasolę odcedzić, połączyć z przygotowanym sosem.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: fasolka po bretońsku okrasa