Buddy Valastro gotuje – Kurczak z ziemniakami, Pasta e fagioli i Placuszki z cukinii (odc. 23)

Dziś Buddy wykorzysta kilka smacznych, ale tanich domowych przepisów. Na stole pojawi się kurczak jego mamy z ziemniakami, pasta e fagioli i placuszki z cukinii.

Kurczak z ziemniakami:

Składniki:

1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ½ łyżeczki soli

Świeżo mielony czarny pieprz

1 cebula , pokrojona w plastry

4 duże ząbki czosnku , pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżeczka przyprawy włoskiej

1 szklanka tłustego bulionu drobiowego

6 kawałków kurczaka ( najlepiej udka)

1 puszka pomidorów, rozdrobnionych

1 szklanka groszku ( mrożonego lub z puszki)

 

Przygotowanie:

W brytfanie umieść kawałki ziemniaków, skrop oliwą z oliwek , dopraw solą i pieprzem. Piecz 15 – 20 minut w piekarniku.

Na podpieczone ziemniaki połóż cebulę i czosnek. Posyp lekko solą i zalej bulionem. Na wierzchu rozłóż kawałki kurczaka. Każdy kawałek mięsa skrop oliwą z oliwek, posyp solą i przyprawą włoską. Włóż do piekarnika na 30 minut. Kawałki mięsa polej płynem, który powstał podczas pieczenia, umieść na wierzchy pomidory oraz groszek. Pozostaw w piekarniku przez kolejne 30 minut.

 

 

Pasta e fagioli:

Składniki:

2 szklanki fasoli barlotti ( moczonej przez noc w wodzie)

2 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę

1 łodyga selera, posiekana w kostkę

1  duża marchew, posiekana w kostkę

3 ząbki czosnku, zmielone

1 łyżka oliwy z oliwek

Szczypta czerwonej papryki

1 gałązka rozmarynu

Skórka z parmezanu

1 szklanka liści szpinaku

2 szklanki drobnego makaronu

Koncentrat pomiodorowy

Sól

Oliwa z oliwek

Grubo mielony czarny pieprz

Ser pecorino

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej trochę oliwy z oliwek, podsmaż na małym ogniu cebulę, seler i marchew ze szczyptą soli. Dodaj czosnek i paprykę, podsmażaj jeszcze chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Wlej cztery szklanki wody , dodaj rozmaryn i skórkę z parmezanu. Wsyp fasolę i gotuj aż zmięknie na wolnym ogniu ( około 2 godziny). Podczas gotowania dolewaj wody, tak aby fasola była przykryta. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Kiedy fasola będzie już miękka, dodaj ugotowany makaron i porwane liście szpinaku. Danie podawaj w miseczkach, skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem.

 

Placuszki z cukinii:

Składniki:

2 średnie cukinie

1 łyżeczka soli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ½ łyżki posiekanej mięty

2 posiekane szalotki

2 ząbki czosnku, zmielone

Duża szczypta czerwonej papryki

½ szklanki ricotty (rozdrobnionej)

2 łyżki startego sera pecorino

2 duże jajka (ubite)

3 łyżki mąki pszennej

Oliwa z oliwek do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Odetnij z cukinii końce, a cukinie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj z solą i pozostaw na durszlaku do obcieknięcia. W misce połącz wymieszaj pietruszkę, szalotki, miętę, czosnek, paprykę, ricottę i pecorino.  Cukinię ściśnij w ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru płynu i wrzuć do miski z wymieszanymi wcześniej składnikami. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek ( około 0.5 cm). Smaż placuszki 4-5 minut, na każdy wlej około ¼ szklanki przygotowanej masy. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierze, podawaj posypane serem pecorino.