Buddy Valastro gotuje – Kurczak z ziemniakami, Pasta e fagioli i Placuszki z cukinii (odc. 23)

Dziś Buddy wykorzysta kilka smacznych, ale tanich domowych przepisów. Na stole pojawi się kurczak jego mamy z ziemniakami, pasta e fagioli i placuszki z cukinii.

Kurczak z ziemniakami:

Składniki:

1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 ½ łyżeczki soli

Świeżo mielony czarny pieprz

1 cebula , pokrojona w plastry

4 duże ząbki czosnku , pokrojone w cienkie plasterki

1 łyżeczka przyprawy włoskiej

1 szklanka tłustego bulionu drobiowego

6 kawałków kurczaka ( najlepiej udka)

1 puszka pomidorów, rozdrobnionych

1 szklanka groszku ( mrożonego lub z puszki)

 

Przygotowanie:

W brytfanie umieść kawałki ziemniaków, skrop oliwą z oliwek , dopraw solą i pieprzem. Piecz 15 – 20 minut w piekarniku.

Na podpieczone ziemniaki połóż cebulę i czosnek. Posyp lekko solą i zalej bulionem. Na wierzchu rozłóż kawałki kurczaka. Każdy kawałek mięsa skrop oliwą z oliwek, posyp solą i przyprawą włoską. Włóż do piekarnika na 30 minut. Kawałki mięsa polej płynem, który powstał podczas pieczenia, umieść na wierzchy pomidory oraz groszek. Pozostaw w piekarniku przez kolejne 30 minut.

 

 

Pasta e fagioli:

Składniki:

2 szklanki fasoli barlotti ( moczonej przez noc w wodzie)

2 szklanki cebuli, pokrojonej w kostkę

1 łodyga selera, posiekana w kostkę

1  duża marchew, posiekana w kostkę

3 ząbki czosnku, zmielone

1 łyżka oliwy z oliwek

Szczypta czerwonej papryki

1 gałązka rozmarynu

Skórka z parmezanu

1 szklanka liści szpinaku

2 szklanki drobnego makaronu

Koncentrat pomiodorowy

Sól

Oliwa z oliwek

Grubo mielony czarny pieprz

Ser pecorino

 

Przygotowanie:

Do garnka wlej trochę oliwy z oliwek, podsmaż na małym ogniu cebulę, seler i marchew ze szczyptą soli. Dodaj czosnek i paprykę, podsmażaj jeszcze chwilę. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Wlej cztery szklanki wody , dodaj rozmaryn i skórkę z parmezanu. Wsyp fasolę i gotuj aż zmięknie na wolnym ogniu ( około 2 godziny). Podczas gotowania dolewaj wody, tak aby fasola była przykryta. W osolonej wodzie ugotuj makaron. Kiedy fasola będzie już miękka, dodaj ugotowany makaron i porwane liście szpinaku. Danie podawaj w miseczkach, skropione oliwą z oliwek i posypane parmezanem.

 

Placuszki z cukinii:

Składniki:

2 średnie cukinie

1 łyżeczka soli

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 ½ łyżki posiekanej mięty

2 posiekane szalotki

2 ząbki czosnku, zmielone

Duża szczypta czerwonej papryki

½ szklanki ricotty (rozdrobnionej)

2 łyżki startego sera pecorino

2 duże jajka (ubite)

3 łyżki mąki pszennej

Oliwa z oliwek do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Odetnij z cukinii końce, a cukinie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Wymieszaj z solą i pozostaw na durszlaku do obcieknięcia. W misce połącz wymieszaj pietruszkę, szalotki, miętę, czosnek, paprykę, ricottę i pecorino.  Cukinię ściśnij w ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru płynu i wrzuć do miski z wymieszanymi wcześniej składnikami. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek ( około 0.5 cm). Smaż placuszki 4-5 minut, na każdy wlej około ¼ szklanki przygotowanej masy. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierze, podawaj posypane serem pecorino.

  • Ankietek

    Bardo lubię placki z cukini miałam inne przepisy, ale ten pobija wszyskie na głowę. Faktycznie smak jest podkreślany przez drobne kawałeczki chrupiącej cebulki.
    Placuszki są wyraziste.
    Mimo iż zamieniłam ser na inny placki wyszły rewelacyjne.
    Szybkie i łatwe danie.