Sernik kokosowy

Składniki na kruche ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 75 dkg białego sera dwukrotnie zmielonego
  • 10 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • pól kostki masła rozpuszczonego ( ostudzonego)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki zimnego przegotowanego mleka

Kokosowa pierzynka:

  • 3 białka
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 15 dkg wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ze składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i ciastem.

Masa: zmiksować cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i masło. Dodać budyń, wymieszać. Dodawać porcjami ser, a potem wlewać mleko. Rzadką masę wylać na ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kokosowa pierzynka: Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Posmarować masą ciepły sernik i włożyć do piekarnika na 10 minut.