W trzydziestym pierwszym odcinku Buddy sięga po słynne przepisy ciotki Niny i na stole pojawią się małże, smażona cykoria endywia i przepyszny sernik z serka ricotta.
Oryginalne nazwy przepisów: Nina’s Ricotta Cheesecake, Sautéed Escarole, Garlic and Tomato, Nina’s Mussels.
Sernik z serka ricotta
Składniki:
- 1,5 kg sera ricotta
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka likieru ziołowego (np. włoskiego Strega, Cointreau lub Triple Sec)
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i nasmaruj go tłuszczem.
- Wymieszaj w mikserze ser, cukier, żółtka, skórkę z cytryny, wanilię i likier aż masa będzie gładka.
- W misce ubij pianę z białek. Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie. Wylej masę do formy do pieczenia i wyrównaj.
- Włóż ciasto do piekarnika i zredukuj temperaturę do 180 stopni. Piecz od 1 godziny do 1 godziny i 10 minut. Ciasto będzie rosło szczególnie na brzegach, na środku może być niższe i oklapłe. Gdy minie czas pieczenia, skręć piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia ciasta. Schłodź ciasto minimum 3 godziny przed podaniem, a najlepiej przez całą noc.
Smażona cykoria endywia
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe główki cykorii endywii (eskaroli), ok. 0,5 kg
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- szczypta suszonej czerwonej papryki
- szczypta soli
- 1 puszka pomidorów, odcedzonych i pogniecionych rękami
Sposób przygotowania:
- Umyj, usuń głąb i podrzyj endywię na małe kawałki. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i paprykę. Smaż aż zbrązowieją. Dodaj endywię, szczyptę soli i smaż mieszając aż do zwiędnięcia endywii (ok. 7-10 minut).
- Dodaj pomidory i duś aż pomodory zaczną się rozpadać a wszystkie składniki dobrze się połączą (ok. 3 minut).
- Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.
Małże ciotki Niny
Składniki:
- 500 g małży (potrzeba ok. 36 sztuk, należy mieć kilka w zapasie w razie gdyby jakieś były otwarte – niejadalne)
- 1 szklanka bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Umyj małże w zimnej wodzie.
- Obrabianie małż: przygotuj ścierkę lub ręcznik, mały, ostry nóż z czubkiem. Trzymając ścierkę w niedominującej ręce (jeśli jesteś praworęczny Twoją niedominującą ręką jest lewa ręka) chwyć małża przy pomocy kciuka i pozostałych palców i przyciśnij lekko z boku, dzięki czemu będziesz mógł włożyć nóż w szparę muszli. Przesuń ostrze noża w dół, aż do dna małży, kręcąc ostrzem i przesuwając na boki. Zeskrob mięso małża z jednej połowy muszli do drugiej. Powtórz czynności z pozostałymi małżami.
- W misce połącz pozostałe składniki i wyłóż je równo na dnie patelni z nieprzywieralnym dnem. Umieść małże mięsem do dołu w kształcie okręgu zanurzając je w okruszkach. Zwiększ ogień. Kiedy okruszki zaczną skwierczeć, zmniejsz ogień. Smaż przez chwilę, potrząsając co jakiś czas patelnią aż wszystkie okruszki zbrązowieją i zaczną ładnie pachnieć.
- Przygotuj talerz odrobinę większy od patelni. Następnie szybkim ruchem odwróć patelnię nad talerzem aby przełożyć zawartość patelni na talerz. Dzięki temu otrzymamy talerz z pięknie rozłożonymi małżami. Serwuj małże z dodatkowymi kawałkami cytryny.