Buddy Valastro gotuje – Sernik z serka ricotta, Smażona cykoria endywia, Małże ciotki Niny (odc. 31)

W trzydziestym pierwszym odcinku Buddy sięga po słynne przepisy ciotki Niny i na stole pojawią się małże, smażona cykoria endywia i przepyszny sernik z serka ricotta.

Oryginalne nazwy przepisów: Nina’s Ricotta Cheesecake, Sautéed Escarole, Garlic and Tomato, Nina’s Mussels.

Sernik z serka ricotta

Składniki:

  • 1,5 kg sera ricotta
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka likieru ziołowego (np. włoskiego Strega, Cointreau lub Triple Sec)

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia i nasmaruj go tłuszczem.
  2. Wymieszaj w mikserze ser, cukier, żółtka, skórkę z cytryny, wanilię i likier aż masa będzie gładka.
  3. W misce ubij pianę z białek. Dodaj do masy serowej i wymieszaj delikatnie. Wylej masę do formy do pieczenia i wyrównaj.
  4. Włóż ciasto do piekarnika i zredukuj temperaturę do 180 stopni. Piecz od 1 godziny do 1 godziny i 10 minut. Ciasto będzie rosło szczególnie na brzegach, na środku może być niższe i oklapłe. Gdy minie czas pieczenia, skręć piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia ciasta. Schłodź ciasto minimum 3 godziny przed podaniem, a najlepiej przez całą noc.

 

Smażona cykoria endywia

Składniki:

  • 1 duża lub 2 małe główki cykorii endywii (eskaroli), ok. 0,5 kg
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • szczypta suszonej czerwonej papryki
  • szczypta soli
  • 1 puszka pomidorów, odcedzonych i pogniecionych rękami

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, usuń głąb i podrzyj endywię na małe kawałki. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Dodaj czosnek i paprykę. Smaż aż zbrązowieją. Dodaj endywię, szczyptę soli i smaż mieszając aż do zwiędnięcia endywii (ok. 7-10 minut).
  2. Dodaj pomidory i duś aż pomodory zaczną się rozpadać a wszystkie składniki dobrze się połączą (ok. 3 minut).
  3. Podawaj natychmiast po przyrządzeniu.

 

Małże ciotki Niny

Składniki:

  • 500 g małży (potrzeba ok. 36 sztuk, należy mieć kilka w zapasie w razie gdyby jakieś były otwarte – niejadalne)
  • 1 szklanka bułki tartej Buddy’ego Valastro
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Umyj małże w zimnej wodzie.
  2. Obrabianie małż: przygotuj ścierkę lub ręcznik, mały, ostry nóż z czubkiem. Trzymając ścierkę w niedominującej ręce (jeśli jesteś praworęczny Twoją niedominującą ręką jest lewa ręka) chwyć małża przy pomocy kciuka i pozostałych palców i przyciśnij lekko z boku, dzięki czemu będziesz mógł włożyć nóż w szparę muszli. Przesuń ostrze noża w dół, aż do dna małży, kręcąc ostrzem i przesuwając na boki. Zeskrob mięso małża z jednej połowy muszli do drugiej. Powtórz czynności z pozostałymi małżami.
  3. W misce połącz pozostałe składniki i wyłóż je równo na dnie patelni z nieprzywieralnym dnem. Umieść małże mięsem do dołu w kształcie okręgu zanurzając je w okruszkach. Zwiększ ogień. Kiedy okruszki zaczną skwierczeć, zmniejsz ogień. Smaż przez chwilę, potrząsając co jakiś czas patelnią aż wszystkie okruszki zbrązowieją i zaczną ładnie pachnieć.
  4. Przygotuj talerz odrobinę większy od patelni. Następnie szybkim ruchem odwróć patelnię nad talerzem aby przełożyć zawartość patelni na talerz. Dzięki temu otrzymamy talerz z pięknie rozłożonymi małżami. Serwuj małże z dodatkowymi kawałkami cytryny.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: buddy valastro sernik ricotta