W trzydziestym dziewiątym odcinku Buddy gotuje kilka sekretnych przepisów ciotki Niny – Klopsiki bez mięsa, Nadziewane grzyby i Pieczony udziec barani.
Oryginalna nazwa przepisów: Nina’s Famous Meatless Meatballs, Roasted Leg of Lamb, Stuffed Mushrooms.
Bezmięsne klopsiki ciotki Niny
Ilość porcji: na 6-8 osób
Składniki:
- 1 szklanka bułki tartej
- 5 jajek, rozbitych widelcem
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 lub 1 szklanka startego sera pecorino
- 1 ząbek czosnku, przepuszczony przez praskę
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 szklanka oleju do smażenia
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki wody w razie potrzeby
- 1/4 szklanki podartej bazylii
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz rękami lub drewnianą łyżką ze sobą bułkę tartą, jajka, mleko, ser, czosnek, natkę, sól i pieprz. Pozostaw na 15 minut.
- Rozgrzej patelnię, wlej olej na wysokość 2 cm. Wsyp odrobinę bułki tartej do oleju aby sprawdzić temperaturę – powinna wynosić ok. 180 stopni. Jeśli olej zacznie bulgotać po wrzuceniu bułki tartej to temperatura jest odpowiednia.
- Używając łyżki, połóż na patelnię kulkę z mieszanki.
- Smaż na brązowy kolor z każdej strony (ok. 5 minut na każdą stronę).
- Połóż usmażone klopsiki na ręcznik papierowy celem odcieknięcia. Po smażeniu odlej trochę oleju pozostawiając go tak, aby przykrywał dno.
- Wrzuć na patelnię pokrojoną cebulę i zeszklij ją przez 5 minut.
- Dodaj pomidory, cukier, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, duż na mocnym ogniu przez 10 minut, w razie potrzeby dolewaj wody jeśli zbyt dużo soku odparuje.
- Gdy sos jest już gotowy, wrzuć do niego usmażone klopsiki i gotuj przez 10 minut aż klopsiki nabiorą smaku i aromatu z sosu. Dodaj podartą bazylię.
- Podawaj ciepłe klopsiki z sosem na wierzchu makaronu.
Pieczony udziec barani
Składniki:
- 5 udźców baranich bez kości, związanych
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 10 małych kawałków parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- czarny pieprz do smaku
- sól do smaku
- 1/4 szklanki białego wina
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni.
- Przy pomocy noża zrób 10 nacięć na górnym końcu każdego udźca. Nacięcie wypełnij plasterkiem czosnku, odrobiną natki i kawałkiem parmezanu.
- Natrzyj całe mięso solą i pieprzem.
- Umieść mięso w naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia i podpiekaj przez 25 minut dopóki aż zacznie się lekko przypalać.
- Zmniejsz temperaturę do 160 stopni i kontynuuj pieczenie do odpowiedniej miękkości. Wyjmij mięso o temperaturze 60 stopni po 1 i 1/2 godziny dla krwistego (słabo przypieczonego) mięsa.
- Przykryj baraninę folią aluminiową i pozostaw na 10 minut.
- Do formy, w której pieczono mięso wlej białe wino, wymieszaj z pozostałościami z mięsa tworząc sos.
- Pokrój mięso na kawałki, podawaj polane sosem.
Nadziewane grzyby
Składniki:
- 24 pieczarki bez nóżek (same kapelusze)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
- 1/4 szklanki białego wina
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1/2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 1/2 szklanki + 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Oddziel kapelusze od nóżek grzybów. Blenderem lub nożem posiekaj drobno nóżki grzybów.
- Na dużej patelni zeszklij cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Dodaj do nich posiekane grzyby i smaż aż grzyby puszczą soki (ok. 7-10 minut). Smaż aż woda z grzybów odparuje (ok. 2 minut).
- Dopraw grzyby solą i pieprzem. Dodaj wino i duś przez minutę. Wysyp zawartość patelni do dużej miski.
- Dodaj do miski bułkę tartą, 1/2 szklanki parmezanu i natki pietruszki.
- Przy pomocy łyżki napełnij kapelusze grzybów farszem z nóżek grzybów i ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego. Posyp wierzch grzybów 2 łyżkami startego parmezanu i skrop odrobiną oliwy z oliwek.
- Piecz przez 20-25 minut do miękkości, aż wierzch grzybów będzie miał brązowo-złoty kolor.