Buddy zdradzi dziś kilka przepisów na mięso. Przygotuje owoce morza Fra Diavolo, smażoną paprykę na ostro i wołowinę z papryką . Na degustację wpadnie kuzyn Vinnie.
Owoce morza Fra Diavolo:
Składniki:
¼ szklanki oliwy z oliwek
2 szalotki, pokrojone w plastry
3 ząbki czosnku, obrane
2 małe świeże zielone papryczki chili
½ łyżeczki czerwonej papryki
¾ szklanki białego wermutu
Sól
12 małży, oczyszczonych
12 muli, oczyszczonych
3 puszki 250g rozdrobnionych pomidorów
100g kalmarów, pociętych w pierścienie
8 dużych krewetek, obranych, bez ogona
2 łyżki świeżej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
½ kg makaronu linguine
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż szalotki ze szczyptą soli. Dodaj czosnek, chili i paprykę, smaż aż wszystko puści aromat. Dodaj małże i mule. Przykryj i gotuj aż musze otworzą się i zaczną puszczać soki. Mieszaj od czasu do czasu. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij małże i mule. Zwiększ ogień i wlej na patelnię wermut. Poczekaj aż płyn się nieco zredukuje, wtedy dodaj pomidory i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj krewetki, przykryj patelnię i gotuj jeszcze minutę. Dodaj kalmary i gotuj kolejną minutę. Na końcu wrzuć ugotowane wcześniej małże i mule, wymieszaj aby pokryły się sosem. Posyp bazylią i pietruszką. W międzyczasie ugotuj makaron. Podawaj makaron z sosem z owoców morza.
Smażona papryka na ostro:
Składniki:
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona najpierw na pół, potem w plastry
2 duże czerwone papryki, bez pestek , pokrojone w plastry grubości około ½ cm
1 duża żółta papryka, bez pestek , pokrojona w plastry grubości około ½ cm
2 duże bananowe papryki, bez pestek , pokrojone w plastry grubości około ½ cm
1 papryka serrano chili , bez pestek, grubo pokrojona
Sól
2 duże ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Na średnim ogniu w dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czerwoną paprykę i podsmażaj 1-2 minuty. Dodaj pozostałe papryki, cebulę, dopraw szczyptą soli. Smaż na małym ogniu aż papryki będą miękkie i zaczną brązowieć ( około 15 minut). Dodaj czosnek, podsmażaj jeszcze około 30 sekund. Po zdjęciu z ognia skrop octem, posyp pietruszką. Podawaj w płytkich miseczkach z chrupiącym pieczywem.
Wołowina z papryką:
Składniki:
2 duże ząbki czosnku, zgniecione
1 łyżka mielonego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki wytrawnego sherry
2 łyżki brązowego cukru
1 ½ świeżo mielonego czarnego pieprzu
700g steku wołowego
1 mała cebula pokrojona w plastry
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie plastry
4 zielone cebulki, pokrojone w plastry
2 duże pomidory, bez pestek, pokrojone w plastry
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka skrobii kukurydzianej
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Przygotowanie marynaty: W dużej misce wymieszaj czosnek, imbir, sos sojowy, sherry, brązowy cukier i pieprz.
Przekrój stek wzdłuż na pół, następnie wzdłuż włókien pokrój na paski grubości około 1 cm. Wrzuć mięso do miski z marynatą , dobrze wymieszaj i trzymaj w temperaturze pokojowej pod przykryciem przez 20 minut.
W woku lub dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Na dużym ogniu podsmaż przez około 2 minuty mięso ( powinno być rumiane) . Mięso przełóż do miski, a na olej ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, paprykę i pomidory. Smaż do miękkości na dużym ogniu ( 3-5 minut). Wrzuć mięso i podsmażaj wciąż na dużym ogniu aż mięso wymiesza się dokładnie z aromatem papryki. W małej misce wymieszaj mąkę z wodą i wlej do smażącego się mięsa. Gotuj, aż sos zgęstnieje ( około 2 minuty). Podawaj z ryżem.