Niezbędnik kuchenny: Kokilka (ramekin)

Kokilki (ramekiny)
Małe, okrągłe naczynia w różnych rozmiarach wykonane z ceramiki, w którym można zarówno mrozić jak i piec dania. Kokilki charakteryzuje odporność na temperatury oraz jej nagłe zmiany, np. można wyjąć je z lodówki i od razu włożyć do piekarnika. Z uwagi na ładny wygląd, można bezproblemowo serwować przygotowane danie bezpośrednio w kokilkach.

Kokilki (ramekiny) można wykorzystać m.in. do:

  • creme brulee
  • catalana
  • pot pie
  • sufletów
  • zapiekanych jajek ze szczypiorkiem lub wędzonym łososiem, jajek w kokilkach
  • zapiekanki pasterskiej
  • mini-zapiekanek
  • deserów na zimno podawanych każdemu oddzielnie
  • flanów
  • puddingów
  • musów
  • tymbalików

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>