Buddy Valastro gotuje – Sałatka caprese, Kurczak z nadzieniem z mozzarelli i kiełbasek, Przysmak serowy (odc. 38)

Buddy zaprasza na świeżą sałatkę caprese i kurczaka z nadzieniem z mozzarelli i kiełbasek. Przygotuje również włoski przysmak serowy, bucconcini.

 

Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w poprzek w plastry
  • ½ kg świeżej mozzarelli pokrojonej w plastry
  • 15 – 20 świeżych liści bazylii
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • Sól gruboziarnista
  • Grubo mielony czarny pieprz

 Sposób przygotowania:

  1. Na talerzu rozłóż plastry pomidorów, posyp solą i odstaw na 5 – 10 minut, żeby pomidory puściły sok. Rozłóż na pomidorach mozzarellę, posyp ziarnkami soli i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek, udekoruj listkami bazylii.

Kurczak faszerowany mozzarellą i włoskimi kiełbaskami:

Składniki:

  • 150g włoskich pikantnych kiełbasek(obranych ze skórki)
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mielonej cebuli
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50g pokrojonej w kostkę mozzarelli
  • 6 połówek piersi z kurczaka
  • Sól i pieprz
  • ½ szklanki białego wina
  • 12 wykałaczek
  • Sos pomidorowy

Składniki sosu pomidorowego:

  • 2 dojrzałe pomidory obrane ze skórki, bez pestek, posiekane w kostkę
  • 1 mała szalotka, drobno posiekana
  • 1 mały ząbek czosnku, zmielony
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka octu wiśniowego
  • ½ łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. W blenderze połącz wszystkie składniki odstaw 10 minut, na końcu wlewaj małym strumieniem oliwę z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj kiełbaski, aż mięso się rozdrobni. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Mięso z cebulą i tłuszczem przełóż do miski i wymieszaj z bułką tartą, jak wystygnie wymieszaj z mozzarellą.
  2. Rozetnij piersi z kurczaka, tak aby powstała kieszeń na farsz. Wypełnij mięso farszem i zamknij za pomocą wykałaczek.
  3. Umieść mięso w naczyniu do pieczenia  skropionym oliwą z oliwek. Wsyp szalotkę, wlej białe wino. Włóż do gorącego piekarnika na 20-25 minut (mięso powinno być miękkie). Przed podaniem pokrój mięso w plastry pod skosem i polej sosem pomidorowym.

 

Przysmak serowy

Składniki:

  • 3 opakowania mozzarelli w zalewie
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 duże jajka, ubite
  • ¼ szklanki startego sera pecorino
  • ¾ szklanki bardzo drobnej bułki tartej
  • ¼ szklanki panko
  • ½ łyżeczki soli
  • neutralny olej do smażenia
  • sos marinara

 Sposób przygotowania:

  1. Wyjmij mozzarellę z zalewy i rozłóż na papierowych ręcznikach. Włóż do lodówki na godzinę, żeby odsączyć nadmiar płynu.
  2. Przygotuj na trzech talerzach: mąkę, jajka połączone z pecorino i mieszankę bułki tartej z panko.
  3. Kawałki sera panieruj kolejno w mące, jajku z serem i bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju 1-2 minuty na złoty kolor. Odsącz na papierze nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem marinara.

  • jagna

    Już kilka razy szukałam przepisów Buddego i znalazłam na tej stronce. Jest bardzo fajna.

    Mała uwaga do sosu:
    ocet winny nie wiśniowy,
    1 lub 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon
    i nie w blenderze, a drobno pokrojone i wymieszane.

    Pozdrawiam