Buddy zaprasza na świeżą sałatkę caprese i kurczaka z nadzieniem z mozzarelli i kiełbasek. Przygotuje również włoski przysmak serowy, bucconcini.
Sałatka Caprese
Składniki:
- 2 dojrzałe pomidory, pokrojone w poprzek w plastry
- ½ kg świeżej mozzarelli pokrojonej w plastry
- 15 – 20 świeżych liści bazylii
- Oliwa z oliwek extra virgin
- Sól gruboziarnista
- Grubo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Na talerzu rozłóż plastry pomidorów, posyp solą i odstaw na 5 – 10 minut, żeby pomidory puściły sok. Rozłóż na pomidorach mozzarellę, posyp ziarnkami soli i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek, udekoruj listkami bazylii.
Kurczak faszerowany mozzarellą i włoskimi kiełbaskami:
Składniki:
- 150g włoskich pikantnych kiełbasek(obranych ze skórki)
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonej cebuli
- 2 łyżki bułki tartej
- 50g pokrojonej w kostkę mozzarelli
- 6 połówek piersi z kurczaka
- Sól i pieprz
- ½ szklanki białego wina
- 12 wykałaczek
- Sos pomidorowy
Składniki sosu pomidorowego:
- 2 dojrzałe pomidory obrane ze skórki, bez pestek, posiekane w kostkę
- 1 mała szalotka, drobno posiekana
- 1 mały ząbek czosnku, zmielony
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka octu wiśniowego
- ½ łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- ½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie sosu pomidorowego:
- W blenderze połącz wszystkie składniki odstaw 10 minut, na końcu wlewaj małym strumieniem oliwę z oliwek.
Przygotowanie:
- Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj kiełbaski, aż mięso się rozdrobni. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Mięso z cebulą i tłuszczem przełóż do miski i wymieszaj z bułką tartą, jak wystygnie wymieszaj z mozzarellą.
- Rozetnij piersi z kurczaka, tak aby powstała kieszeń na farsz. Wypełnij mięso farszem i zamknij za pomocą wykałaczek.
- Umieść mięso w naczyniu do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Wsyp szalotkę, wlej białe wino. Włóż do gorącego piekarnika na 20-25 minut (mięso powinno być miękkie). Przed podaniem pokrój mięso w plastry pod skosem i polej sosem pomidorowym.
Przysmak serowy
Składniki:
- 3 opakowania mozzarelli w zalewie
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 duże jajka, ubite
- ¼ szklanki startego sera pecorino
- ¾ szklanki bardzo drobnej bułki tartej
- ¼ szklanki panko
- ½ łyżeczki soli
- neutralny olej do smażenia
- sos marinara
Sposób przygotowania:
- Wyjmij mozzarellę z zalewy i rozłóż na papierowych ręcznikach. Włóż do lodówki na godzinę, żeby odsączyć nadmiar płynu.
- Przygotuj na trzech talerzach: mąkę, jajka połączone z pecorino i mieszankę bułki tartej z panko.
- Kawałki sera panieruj kolejno w mące, jajku z serem i bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju 1-2 minuty na złoty kolor. Odsącz na papierze nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem marinara.