Buddy Valastro gotuje – Polenta po florencku z jajkami w koszulkach, bananowy napój o smaku cappuccino i zapiekane kiełbaski (odc.33)

Buddy zaprasza na wspaniałe śniadanie inspirowane włoskimi smakami. Na stole znajdzie się polenta po florencku z jajkami w koszulkach i bananowy napój o smaku cappuccino.

Oryginalne nazwy przepisów: Polenta Florentine with Poached Eggs, Sausage Breakfast Strata, Fresh Fruit with Honeyed Mascarpone, Cappuccino Banana Smoothie.

Polenta po florencku

Składniki:

  • 4 szklanki tłustego bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 ¼ łyżki masła
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • Sól , pieprz
  •  250g liści szpinaku, umytych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 duże jajka
  • odrobina octu

Przygotowanie:

  1. W głębokim rondlu zagotuj bulion, mleko i dwie łyżki masła. Wsyp powoli mąkę kukurydzianą. Mieszaj drewnianą łyżką cały czas, aż masa zgęstnieje ( 3 -5 minut). Dodaj ser, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę masła. Podduś liście szpinaku, dopraw je solą i pieprzem.
  3. W rondelku zagotuj wodę z odrobiną octu. Zamieszaj wodę, tak aby powstał wir. W środek wbij jajko. Delikatnie zagarniaj białko do środka. Gotuj 3-4 minuty. Wyjmij jajko za pomocą łyżki cedzakowej.
  4. Podawaj polentę z jajkiem i podduszonym szpinakiem.

 

Zapiekane kiełbaski

Składniki:

  • włoskie kiełbaski (bez osłonek)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula posiekana w kostkę
  • grzyby cremini
  • 1 łyżeczka papryki chili w proszku
  • 2 szklanki czerstwego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 8 jajek
  • ¾ szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka tartego sera fontina

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni podsmaż na oliwie z oliwek kiełbasę, aż zbrązowieje i rozpadnie się. Dodaj cebulę, grzyby i chili. Smaż około 5 minut, aż grzyby będą miękkie. Podsmażoną kiełbasę przełóż do naczynia do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj dokładnie mleko i jajka, na końcu dodaj kawałki chleba.
  3. Wszystko wlej do naczynia z kiełbasą i dobrze wymieszaj. Z wierzchu posyp serem.
  4. Trzymaj w lodówce przez noc. Rano upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180oC (około godzinę).

 

Owoce z miodem i mascarpone

Składniki:

  • 1 szklanka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • 4-5 szklanek owoców ( takich, które lubisz)
  • ¼ szklanki posiekanych prażonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mascarpone, miód i wanilię. Dodaj śmietanę.
  2. W pucharku umieść pokrojone owoce, połóż na nie przygotowaną masę. Udekoruj miodem i orzechami laskowymi.

 

Napój bananowy z nutką capuccino

Składniki:

  • 3-4 kostki lodu
  • 1 dojrzały banan, zamrożony i pokrojony w kostkę
  • 1 ½ szklanki mleka migdałowego
  • 1 ½ łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Składniki połącz używając blendera. Udekoruj odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Podawaj natychmiast.