Kulebiak naleśnikowy

Składniki:

  • 8 jaj
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • 3 płaskie łyżki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowywania:

Z dwóch jaj, mleka, mąki, dodając trochę wody, rozrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do masy ziemniaczanej dodać jedno surowe jajko, posiekaną pietruszkę, koperek, trochę soli i dokładnie wyrobić. 5 jaj ugotować na twardo, drobno posiekać i wymieszać z drobno posiekaną i przesmażoną na tłuszczu cebulą, dodać sól i pieprz do smaku. Naleśniki rozłożyć na stolnicy, tak aby na siebie zachodziły i tworzyły prostokąt długości blachy, rozsmarować na nich masę ziemniaczaną, masę jajeczną nałożyć formując wałeczek wzdłuż brzegu, od którego zacznie się zwijać kulebiak. Całość zwinąć ja struclę. Powierzchnię posmarować tłuszczem, ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia. Po wyjęciu pokroić na porcję, podać na ogrzanym półmisku z gorącym sosem pomidorowym.

Czas przygotowywania: 1 godz. 15 min
Ilość porcji: 8-10