Słownik kulinarny: Pochrzyn, jicama, jams, ignam, meksykański słodki ziemniak, ahipa, saa got, chiński ziemniak, chińska rzepa

Pochrzyn, jicama, jams, ignam, meksykański słodki ziemniak, ahipa, saa got, chiński ziemniak, chińska rzepaPochrzyn, jicama, jams, ignam, meksykański słodki ziemniak, ahipa, saa got, chiński ziemniak, chińska rzepa – te wszystkie nazwy opisują jeden rodzaj warzywa w postaci bulwy. Jicama jest chrupiącym, słodkim, jadalnym korzeniem wieloletniej rośliny, który przypomina wyglądem rzepę, chociaż w żaden sposób nie jest z nią powiązany. Pochrzyn jest uprawiany w Ameryce Południowej od wieków i jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Jicama ma niepowtarzalny smak, który nadaje się również do sałatek, salsy i talerza z warzywami.

Bulwy mogą dorastać do dużych rozmiarów (do 22 kg),  gdy bulwa przekroczy wielkość dwóch pięści, roślina zaczyna przekształcać cukry w skrobię, co nadaje jicama jej słodki smak. Jicama jest rośliną strączkową, rośnie na pnączach, które mogą osiągnąć do 6 metrów długości. Pnącza mają tendencję do płożenia się po ziemi a do sprzedaży przeznacza się bulwy o wadze 1,3-2 kg. Przed zjedzeniem należy warzywo obrać z grubej, brązowej zewnętrznej warstwy.

Przy wyborze chińskiej rzepy w sklepie, poszukaj średnich bulw z suchym korzenie. Nie kupuj mokrych lub miękkich warzyw, hdyż może to wskazywać na początek gnicia warzywa lub długiego przechowywania. Pochrzyn można przechowywać  w lodówce do dwóch tygodni.

Jicama jest doskonałym i często zjadanym w Ameryce Południowej surowcem. Może być stosowany jako substytut kasztana wodnego w kuchni chińskiej. Jicama można stosować również w gulaszach, sokach itp. Ignam jest doskonałym źródłem witaminy C i jest beztłuszczowy, co czyni go doskonałą szybką przekąską.

Jicama najlepiej rośnie w ciepłych, suchym klimacie. Może być sadzone i uprawiane przez cały rok, choć bulwy powinny przeleżeć przez zimę. Pochrzyn kiełkujący późną wiosną ma skłonność do tworzenia niezwykle wytrzymałych bulw przez zimę, a jicama sadzone w lecie dają najbardziej aromatyczne bulwy, choć są one zwykle nieco mniejsze. Jicama lubi pełne słońce i umiarkowane opady, łatwo ulega mrozom, stąd nie nadaje się do uprawy z zimnym klimacie. Jicama produkuje naturalny środek owadobójczy, dzięki czemu roślina sama zabezpiecza się przed szkodnikami.

Jeden cały pochrzyn to odpowiednik 2 szklanek pochrzynu pokrojonego w kostkę. Jicama można zastąpić kasztanem wodnym, tartą marchwią, tartym jabłkiem, rzodkiewką daikon lub topinamburu.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: jicama czym zastąpić,ignam co to jest,jam warzywo,jamsy,jamsy warzywo,jicama owoc smak