Gotuj i chudnij – Rolada czekoladowo-malinowa z sosem malinowym

Rolada czekoladowo-malinowa z sosem malinowym (źródło: mylifetime.com)

Rolada czekoladowo-malinowa z sosem malinowym

Oryginalna nazwa przepisu: Chocolate and Raspberry Roulade With Raspberry Sauce. Przepis pochodzi z programu Gotuj i chudnij.

Ilość porcji: na 9 osób

Ilość kalorii na porcję rolady: 190

Ilość kalorii na porcję sosu malinowego: 26

Składniki na roladę:

  • cukier do posypania formy,
  • 4 duże jajka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki duńskiego kakao w proszku, przesianego + trochę do posypania,
  • 3/4 obranej i startej na tarce marchewki,
  • 3/4 szklanki przesianej mąki samorosnącej (lub zwykłej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia)

Składniki na masę:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka malin

Składniki na sos malinowy:

  • 1 i 1/2 szklanki malin,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
  2. Wyłóż głęboką formę 23 x 33 cm papierem do pieczenia i posyp go cukrem.
  3. Posól białka jajek i ubijaj pianę na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru. Odstaw na bok.
  4. Dodaj resztę cukru pudru do żółtek i ubijaj przez 3 minuty aż będzie blada, puszysta i będzie zostawiać ślad na swojej powierzchni. Stopniowo dodawaj do masy z żółtek kakao, ubijając aby dobrze się wymieszało (zanim dodasz kolejną łyżkę kakao, upewnij się że poprzednia dobrze się wymieszała). Dodaj startą marchewkę i dobrze wymieszaj.
  5. Używając łyżki dodawaj po 1/3 ubite białka do masy z żółtek delikatnie mieszając aby piana nie opadła. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  6. Wylej ciasto na środek blachy i przechylając ją w różne strony rozlej równomiernie ciasto po całej powierzchni. Nie rozsmarowywuj masy lub nie potrząsaj jej aby masa nie oklapła. Piecz 10 minut.
  7. Podczas pieczenia można zabrać się za przygotowanie masy. Ubijaj śmietanę przez 30 sekund. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i ubij dalej śmietanę na sztywno. Włóż do lodówki i trzymaj ją aż do czasu gdy będzie Ci potrzebna.
  8. Aby zwinąć roladę połóż na blacie kuchennym ścierkę a na niej pergamin. Po upieczeniu ciasta szybko wyjmij ciasto z piekarnika, nożem oddziel ciasto od brzegów blachy, i szybko odwracając blachę do góry nogami umieść je na pergaminie. Zdejmij z wierzchu ciasta papier do pieczenia, na którym było pieczone ciasto.
  9. Chwytając za jeden brzeg ścierki zwiń ciasno ciasto w rulon i pozostaw owinięte w ścierce na 15-20 minut do ostygnięcia i utrwalenia kształtu. W międzyczasie możesz przygotować sos.
  10. Wrzuć maliny, cukier i wodę na patelnię z nieprzywieralną powłoką i gotuj maliny na średnim ogniu aż zaczną się rozpadać i wycieknie z nich sok. Pozostaw na ogniu jeszcze na 5 minut a następnie przecedź przez sito do rondelka i zredukuj sos do konsystencji syropu.
  11. Gdy ciasto ostygnie, rozwiń je, wyjmij pergamin, rozsmaruj śmietanę na cieście i posyp malinami. Zwiń ponownie ciasno w roladę uważając aby maliny nie powypadały z ciasta (trzeba użyć trochę siły i sprytu aby pozostały na swoim miejscu). Połóż roladę na tacy, posyp cukrem i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem.
  12. Pokrój roladę na 9 plastrów i podawaj z sosem malinowym.

Źródło: mylifetime.com