Rolada czekoladowo-malinowa z sosem malinowym
Oryginalna nazwa przepisu: Chocolate and Raspberry Roulade With Raspberry Sauce. Przepis pochodzi z programu Gotuj i chudnij.
Ilość porcji: na 9 osób
Ilość kalorii na porcję rolady: 190
Ilość kalorii na porcję sosu malinowego: 26
Składniki na roladę:
- cukier do posypania formy,
- 4 duże jajka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 3 łyżki duńskiego kakao w proszku, przesianego + trochę do posypania,
- 3/4 obranej i startej na tarce marchewki,
- 3/4 szklanki przesianej mąki samorosnącej (lub zwykłej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia)
Składniki na masę:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanka malin
Składniki na sos malinowy:
- 1 i 1/2 szklanki malin,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.
- Wyłóż głęboką formę 23 x 33 cm papierem do pieczenia i posyp go cukrem.
- Posól białka jajek i ubijaj pianę na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru. Odstaw na bok.
- Dodaj resztę cukru pudru do żółtek i ubijaj przez 3 minuty aż będzie blada, puszysta i będzie zostawiać ślad na swojej powierzchni. Stopniowo dodawaj do masy z żółtek kakao, ubijając aby dobrze się wymieszało (zanim dodasz kolejną łyżkę kakao, upewnij się że poprzednia dobrze się wymieszała). Dodaj startą marchewkę i dobrze wymieszaj.
- Używając łyżki dodawaj po 1/3 ubite białka do masy z żółtek delikatnie mieszając aby piana nie opadła. Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Wylej ciasto na środek blachy i przechylając ją w różne strony rozlej równomiernie ciasto po całej powierzchni. Nie rozsmarowywuj masy lub nie potrząsaj jej aby masa nie oklapła. Piecz 10 minut.
- Podczas pieczenia można zabrać się za przygotowanie masy. Ubijaj śmietanę przez 30 sekund. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy i ubij dalej śmietanę na sztywno. Włóż do lodówki i trzymaj ją aż do czasu gdy będzie Ci potrzebna.
- Aby zwinąć roladę połóż na blacie kuchennym ścierkę a na niej pergamin. Po upieczeniu ciasta szybko wyjmij ciasto z piekarnika, nożem oddziel ciasto od brzegów blachy, i szybko odwracając blachę do góry nogami umieść je na pergaminie. Zdejmij z wierzchu ciasta papier do pieczenia, na którym było pieczone ciasto.
- Chwytając za jeden brzeg ścierki zwiń ciasno ciasto w rulon i pozostaw owinięte w ścierce na 15-20 minut do ostygnięcia i utrwalenia kształtu. W międzyczasie możesz przygotować sos.
- Wrzuć maliny, cukier i wodę na patelnię z nieprzywieralną powłoką i gotuj maliny na średnim ogniu aż zaczną się rozpadać i wycieknie z nich sok. Pozostaw na ogniu jeszcze na 5 minut a następnie przecedź przez sito do rondelka i zredukuj sos do konsystencji syropu.
- Gdy ciasto ostygnie, rozwiń je, wyjmij pergamin, rozsmaruj śmietanę na cieście i posyp malinami. Zwiń ponownie ciasno w roladę uważając aby maliny nie powypadały z ciasta (trzeba użyć trochę siły i sprytu aby pozostały na swoim miejscu). Połóż roladę na tacy, posyp cukrem i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem.
- Pokrój roladę na 9 plastrów i podawaj z sosem malinowym.
Źródło: mylifetime.com