Gulasz drobiowy z warzywami

Składniki:

  • 40 dkg mięsa z piersi indyka lub kurczaka
  • 20 dkg warzyw startych na tarce o grubych oczkach (marchew, pietruszka, seler)
  • 5 dkg pora
  • 1 cebula (ok. 10 dkg)
  • 1 szklanka rosołu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

 Sposób przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na połowie oleju. Na pozostałym oleju podsmażyć warzywa, por i pokrojoną cebulę. Mięso z warzywami przełożyć do garnka, wlać rosół, dodać przyprawy i dusić 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć przyprawy, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z ryżemu ugotowanym na sypko.