Składniki:
- 40 dkg mięsa z piersi indyka lub kurczaka
- 20 dkg warzyw startych na tarce o grubych oczkach (marchew, pietruszka, seler)
- 5 dkg pora
- 1 cebula (ok. 10 dkg)
- 1 szklanka rosołu warzywnego
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka pieprzu czarnego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na połowie oleju. Na pozostałym oleju podsmażyć warzywa, por i pokrojoną cebulę. Mięso z warzywami przełożyć do garnka, wlać rosół, dodać przyprawy i dusić 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć przyprawy, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z ryżemu ugotowanym na sypko.