Spaghetti carbonara
Przepis pochodzi z programu kulinarnego „Gotuj i chudnij”.
Składniki:
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 45g szynki parmeńskiej, bez tłuszczu, porwanej na kawałki
- 150g makaronu linguine
- 2 duże żółtka
- 20g świeżo startego parmezanu
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- Garść z grubsza posiekanej pietruszki
- 5-6 krople tabasco
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- trochę cheddara
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni cebulę z 150 ml wody doprowadzić do wrzenia i gotować przez pięć minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę i gotować przez dwie do trzech minut, aż woda wyparuje. Dodać oliwę z oliwek i szynkę parmeńską i smażyć przez trzy do czterech minut, często mieszając. Zdjąć z ognia. W międzyczasie ugotować Linguine zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, dodając 1/2 łyżeczki soli do gotowania wody. W dużej misce, wymieszać żółtka, parmezan, zioła i Tabasco. Odcedzić makaron po ugotowaniu, tak aby pozostały trzy cztery łyżki wody z gotowania. Wymieszać makaron, żółtka i parmezan z wodą z gotowania, cebulą i szynką parmeńską. Podawać natychmiast.