Gotuj i chudnij – Czarne ciasto czekoladowo-buraczane

Ciasto czekoladowo-buraczane

Składniki:

  • 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 3 średnie jajka (hodowla ekologiczna)
  • 250 g jasnego cukru Muscovado
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • 40 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • 40 g mąki tortowej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 25 g kakao w proszku
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 250 g surowych buraków, obranych i drobno startych
  • 100 ml mocnej czarnej kawy
  • 30 ml oleju słonecznikowego

Składniki do polewy:

  • 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mocnej czarnej kawy
  • 1 łyżeczka esencji wanilii
  • 3 łyżki jasnego miodu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 160°C (140°C termoobieg). Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować olejem słonecznikowym. Roztopić czekoladę w misce w kąpieli parowej, odstawić do wystygnięcia. W dużej misce ubić jajka z cukrem, wanilią, syropem klonowym i miodem (przez trzy minuty elektrycznym mikserem). Ubijać do momentu uzyskania kremowej, bardzo puszystej masy. Do masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kakao i mielone migdały i delikatnie wymieszać. Za pomocą ręcznika kuchennego usunąć buraków nadmiar wilgoci. Buraki połączyć z czekoladą, kawą i olejem, po czym połączyć z wcześniejszą masą, dokładnie wymieszane. Wlać mieszaninę do piekielnika na środkową półkę, piec 1 godziny 30 minut. Po tym czasie, owinąć ciasto folią i piec przez kolejne 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na kratce. Roztopić czekoladę w kąpieli parowej, dodać kawę i esencje wanilii, dodać miodu i wymieszać aż sama będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Rozprowadzić polewę na całym cieście. Dekorować według uznania.