Ciasto czekoladowo-buraczane
Składniki:
- 250 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 3 średnie jajka (hodowla ekologiczna)
- 250 g jasnego cukru Muscovado
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki jasnego miodu
- 40 g mąki z proszkiem do pieczenia
- 40 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki sól
- 25 g kakao w proszku
- 50 g zmielonych migdałów
- 250 g surowych buraków, obranych i drobno startych
- 100 ml mocnej czarnej kawy
- 30 ml oleju słonecznikowego
Składniki do polewy:
- 150 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mocnej czarnej kawy
- 1 łyżeczka esencji wanilii
- 3 łyżki jasnego miodu
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C (140°C termoobieg). Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować olejem słonecznikowym. Roztopić czekoladę w misce w kąpieli parowej, odstawić do wystygnięcia. W dużej misce ubić jajka z cukrem, wanilią, syropem klonowym i miodem (przez trzy minuty elektrycznym mikserem). Ubijać do momentu uzyskania kremowej, bardzo puszystej masy. Do masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, kakao i mielone migdały i delikatnie wymieszać. Za pomocą ręcznika kuchennego usunąć buraków nadmiar wilgoci. Buraki połączyć z czekoladą, kawą i olejem, po czym połączyć z wcześniejszą masą, dokładnie wymieszane. Wlać mieszaninę do piekielnika na środkową półkę, piec 1 godziny 30 minut. Po tym czasie, owinąć ciasto folią i piec przez kolejne 30 minut. Pozostawić do ostygnięcia na kratce. Roztopić czekoladę w kąpieli parowej, dodać kawę i esencje wanilii, dodać miodu i wymieszać aż sama będzie gładka. Odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Rozprowadzić polewę na całym cieście. Dekorować według uznania.