Gotuj i chudnij – Kebaby

Kebab

Przepis pochodzi z programu kulinarnego „Gotuj i chudnij”.

Składniki do marynaty:

  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • szczypta papryki wędzonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i biały pieprz
  • 2 piersi z kurczaka (hodowla ekologiczna), pokrojone w paski 2 cm

Składniki na sos czosnkowy:

  • 150 g 0% tłuszczu jogurt grecki
  • 1 ząbek czosnku, obrany i tarty
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki płaskich liści
  • sok z połówki cytryny
  • sól

Składniki do kebaba:

  • 2 wrapsy (tortille)
  • ogórki konserwowe, pokrojone
  • pomidory, pokrojone

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić marynatę wymieszaj razem czosnek, olej, paprykę i przyprawy.
  2. Dodać kurczaka i dokładnie wymieszać. Przykryć i przechowywać w lodówce przez co najmniej 12 godzin.
  3. Sos czosnkowy: wymieszać jogurt, czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i szczypta soli. Może to być nawet jeden dzień wcześniej.
  4. Rozgrzej grill. Nadziej kawałki kurczaka na drewniane szpikulce (szpikulce moczyć przed ich użyciem, nie spalą się).
  5. Połóż kebaby na grillu i piecz przez pięć minut na każdej stronie, lub dopóki się nie upieką. Połóż wrapsy na dwa talerze i nałóż sos czosnkowy.
  6. Połóż dwa liście sałaty na każdym wrapsie, dodaj pokrojone pomidory, ogórki i kebab z odrobiną tabasco.
  7. Podawać natychmiast.