Słownik kulinarny: Żel do wyciskania (piping gel)

Żel do wyciskania (piping gel)Żel do wyciskania można wykorzystać do:

  • przyklejania ozdób z masy cukrowej do ciastek,
  • tworzenia „witraży”,
  • tworzenia efektu rosy na ciastach.

Przepis na przygotowanie żelu:

Składniki:

  • 15 ml żelatyny w proszku
  • 15 ml wody
  • 250 ml syropu klonowego albo płynnej glukozy

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść żelatynę w wodzie podgrzewając wolno przez ok. 5 min (nie można jej zagotować). Roztwór ma byc przejrzysty a żelatyna całkowicie rozpuszczona.
  2. Dodaj syrop. Wymieszaj. Zostaw do wystygnięcia.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: piping gel przepis,https://blog wojnanasmaki pl/tag/piping-gel/,jak zrobić piping gel,piping żel,przepis na piping gel,żel cukierniczy przepis,żel żelatyna syrop klonowy lub glukoza