Słownik kulinarny: Freeganizm, freeganie

Freeganizm(z ang. FREE + veGANISM czyli darmowy + weganizm, czytaj: [friganizm, friganie]) – ruch społeczny powstały w USA, którego ideą jest minimalizowanie konsumpcji, oszczędny styl życia i ograniczanie udziału w ekonomii przez wykorzystywanie dóbr niepotrzebnych dla innych. Freeganie uważają, że społeczeństwo kupuje zbyt dużo dóbr, których nie są w stanie wykorzystać, w szczególności żywności. Freeganie pozyskują wyrzuconą lub niepotrzebną żywność przez grzebanie w śmietnikach, pozyskiwanie żywności przeznaczonej do wyrzucenia na bazarach, targach, w sklepach, restauracjach (np. z przekroczonym terminem ważności lub na granicy przydatności do spożycia, nieestetycznych i uszkodzonych owoców i warzyw, dań z restauracji), zbieranie z drogi przejechanych zwierząt itp. Freeganie poszukają też wyrzuconych ubrań, sprzętu elektronicznego, a nawet nadających się do zaadaptowania, opuszczonych przestrzeni miejskich.

Grzebanie w śmietnikach nie jest uzasadnione biedą ale chęcią wykorzystania ponownie wyrzuconej przez kogoś żywności. Freeganizm mieści się w ideologii ochrony środowiska ponieważ wykorzystywanie wtórne dóbr jest jak najbardziej działaniem pro-ekologicznym. W ostatnim czasie w Europie zachodniej freeganizm stał się dość popularny, w Polsce jednak nadal jest niszowy. W Barcelonie wydano specjalny przewodnik dla Freegan, zawierający opis miejsc gdzie można znaleźć wyrzucone, świeże jedzenie oraz godziny w jakich najlepiej się we wskazane miejsca udać. Freeganizm jest nadal uznawany za dość kontrowersyjny styl życia, gdyż dla wielu ludzi nie istnieje zasadnicza różnica między bezdomnymi a osobami, które odżywiają się znalezionym na śmietniku jedzeniem, choć stać ich na kupowanie jedzenia w sklepie.

W Polsce freeganie nazywają się nawzajem kontenerowcami.