Gastronomia ekonomia: Chili con carne (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: chili con carne.

Czas przygotowania: poniżej 30 minut
Czas gotowania: 1-2 godziny
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1/3 porcji (ok. 800 g) duszonego mielonego mięsa z przepisu podstawowego (patrz przepis),
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 350 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 2 czerwone chili, drobno posiekane,
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry,
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli,
  • 1 kostka bulionu wołowego, rozpuszczona w 250 ml wrzątku albo 250 ml bulionu wołowego

Składniki do przybrania:

  • 300 g białego długoziarnistego ryżu ugotowanego wg instrukcji na opakowaniu,
  • 4 ciepłe pszenne tortille,
  • 150 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 100 g dojrzałego cheddara, startego

Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu rozgrzej olej w dużym rondlu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż mieszając ok. 3 min aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni. Dodaj zmielone przyprawy i smaż mieszając, aż uwolnią aromat. Dolej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż objętość płynu zredukuje się o połowę. Dodaj pomidory, sos Worcestershire i posiekane chili. Duś ok. 5 min, aż sos trochę zgęstnieje. Dodaj mielone mięso, grzyby, fasolę i zalej wszystko gorącym bulionem. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia i gotuj 45 min, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje, a aromaty się połączą. Podawaj porcje sosu z ryżem i podgrzaną tortillą. Śmietanę i ser podaj w oddzielnych miseczkach.

Źródło: kuchnia.tv