Gastronomia ekonomia: Duszona mielona wołowina – przepis podstawowy (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia” i jest wykorzystywany w kolejnych odcinkach jako podstawa do wielu innych dań. Duszona mielona wołowina - Gastronomia ekonomia (źródło: bbc.co.uk) Oryginalna nazwa przepisu: Basic braised mince.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 1-2 godziny
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 3 cebule, obrane i drobno posiekane,
  • 6 ząbków czosnku, obranych i drobno posiekanych,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,
  • 1 kg mielonej wołowiny,
  • 1 puszka (400 g) pomidorów,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 1 l gorącego bulionu wołowego (albo 3 kostki bulionowe rozpuszczone w 1 l wrzątku)

Sposób przygotowania:

Rozgrzej na średnim ogniu połowę oleju w dużym rondlu. Dodaj cebulę, czosnek i zioła i smaż mieszając 3-4 min, aż cebula zmięknie i się zrumieni. Odstaw rondel na bok i na dużej patelni, na pozostałym oleju partiami podsmaż mięso na dużym ogniu, aż straci różowy kolor (ok. 5 min). Nie wkładaj całego kilograma mięsa na raz na patelnię, bo obniży się temperatura smażenia i mięso zacznie puszczać soki. Podsmażone porcje mięsa przekładaj do rondla z cebulą, czosnkiem i ziołami. Kiedy całe mięso będzie podsmażone, postaw rondel na średnim ogniu, dodaj pomidory oraz sos Worcestershire i przemieszaj. Zalej mięso z warzywami gorącym bulionem, doprowadź do wrzenia i duś pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Później zdejmij pokrywkę i gotuj, aż sos odparuje i zgęstnieje. Duszone mielone mięso można podać z makaronem albo ryżem, można też na jego bazie przygotować bardziej złożone dania (patrz przepis na chili con carne). Porcje mięsa można mrozić albo przechować przez 3 dni w lodówce bez mrożenia.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: mielona wołowina