Gastronomia ekonomia – Zapiekanka makaronowa z sercami karczochów i bekonem (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: Macaroni cheese with artichoke hearts and bacon.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 30 minut – 1 godzina
Trudność: łatwe

Składniki:

  • 60 g masła,
  • 300 g gotowanych serc karczochów (do kupienia w delikatesach), odsączonych z zalewy, przekrojonych na połówki i osuszonych,
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę,
  • 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony płazem noża,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 800 ml mleka,
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej,
  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej,
  • 160 g tartego twardego ostrego sera,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz,
  • 350 g drobnego makaronu rurki, ugotowanego al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączonego,
  • 4-6 pomidorów, pokrojone na plasterki,
  • 40 g parmezanu, drobno startego,
  • 3-4 szczypty mieszanki suszonych ziół (np. oregano, tymianek, rozmaryn),
  • oliwa extra virgin

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Roztop 1 łyżkę masła na średnim ogniu w dużym rondlu o grubym dnie, a gdy zacznie się pienić, dodaj osuszone serca karczochów i boczek. Podsmażaj mieszając przez ok. 10 min, aż boczek będzie chrupiący, a wszystko się zrumieni. Przełóż zawartość rondla łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Zlej tłuszcz z rondla, dodaj resztę masła, a gdy się stopi, podsmaż ząbek czosnku, aż zmięknie. Dodaj mąkę i mieszaj intensywnie, aż zasmażka się zrumieni. Dolewaj po odrobinie mleka, stale intensywnie mieszając, aż powstanie gęsta pasta. Kiedy całe mleko połączy się z zasmażką, zmniejsz ogień, dodaj musztardę i gałkę muszkatołową i usuń ząbek czosnku. Dodaj tarty ostry ser i mieszaj, aż składniki się połączą. Dopraw sos do smaku solą i czarnym pieprzem i zdejmij rondel z ognia. Dodaj makaron, wymieszaj, a następnie dodaj serca karczochów i boczek i przemieszaj wszystko delikatnie. Przełóż makaronową mieszaninę do żaroodpornego naczynia. Na zapiekance rozłóż plasterki pomidorów, posyp je tartym parmezanem i ziołami oraz pieprzem, a następnie skrop oliwą. Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj ok. 40 min, aż zezłoci się na wierzchu i dobrze zagrzeje.

Źródło: kuchnia.tv

  • kasia

    serca karczochów i parmezan = tanie gotowanie? Ciekawe co w takim razie w gastroomia ekonomia znaczy drogie gotowanie:-))))))