Gastronomia ekonomia: Muffiny bananowo-otrębowe Carol (odc. 1)

Przepis pochodzi z pierwszego odcinka programu kulinarnego „Gastronomia ekonomia”. Oryginalna nazwa przepisu: Carol’s bran muffins.

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Trudność: łatwe

Składniki:
240 g płatków albo batoników otrębowych
100 g miękkiego masła
200 g drobnego cukru
2 dojrzałe banany, obrane i ugniecione
2 jajka od kur z wolnego wybiegu, rozkłócone
sok z 1 cytryny
450 ml mleka
300 g mąki pszennej
2½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki miałkiej soli morskiej
220 g rodzynek

Czas przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Zalej płatki/batoniki otrębowe 200 ml wrzątku. Odstaw, aż zmiękną, wchłoną większość wody i ostygną. W oddzielnej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj porcjami ugniecione banany i jajka, za każdym razem starannie mieszając. Zmieszaj mleko z sokiem z cytryny i dolewaj po trosze do bananowej mieszaniny, aż składniki się połączą. Dodaj ostudzoną masę otrębową i dobrze wymieszaj. Przesiej do miski mąkę i proszek do pieczenia, dodaj sól i przemieszaj delikatnie, aż mąka przestanie być widoczna. Dodaj rodzynki, przemieszaj i nałóż ciasto do foremek na mufinki. Piecz 25-30 min, aż będą złociste, a szpikulec wbity w środek muffinki będzie czysty po wyjęciu.

Źródło: kuchnia.tv