Przepisy kuchni świata

Nigella Lawson: Straszne ciasteczka na Halloween

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Ucieraj masło z cukrem aż powstanie gładki, jasny mus. Dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.
  3. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj suche składniki do masła z cukrem i jajkami, wymieszaj delikatnie ale dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie do rozwałkowania, dodaj trochę mąki.
  4. Uformuj ciasto w gruby placek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  5. Wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę  i rozwałkuj an grubość pół centymetra. Wycinaj foremkami do ciast, szklanką lub nożem pożądane kształty. Wyłóż ciasteczka na blachę do pieczenia zachowując małe odstępy między nimi. Jeśli będziesz piec na dwie tury, upewnij się, że blacha jest chłodna przed wyłożeniem drugiej partii ciasteczek.
  6. Piecz 10-12 minut aż brzegi zaczną mieć złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika ostudź je.
  7. Gdy są już chłodne można przystąpić do lukrowania. Wymieszaj gorącą wodę z cukrem pudrem lub lukrem w proszku lub kolorowym cukrem aby zrobić lukier.
  8. Ozdób ciasteczka lukrem według uznania (np. jak na załączonym obrazku).