Smaki czasu z Karolem Okrasą – Pieczona szynka, Żeberka z kiszoną i słodką kapustą (odc. 33)

Szynka wieprzowa pieczona  w całości

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Pieczona szynka (źródło: TVP2)

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Pieczona szynka (źródło: TVP2)

Składniki:

  • 1 cała szynka z kością wagi ok. 4 – 5 kg
  • 4 łyżki ziaren kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 5 – 6 łyżek miodu
  • 10 ząbków czosnku
  • 5 jabłek
  • 3 cebule
  • 1 główka białej kapusty
  • 5 liści laurowych
  • 750 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 750 ml soku ze świeżych jabłek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz, olej

    Marynata:

    • kmin rzymski rozcierany w rękach,
    • ziarna jałowca, rozgniecione,
    • 2 łyżki miodu,
    • 2-3 łyżki oleju,
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

    Sposób przygotowania:

    Natrzeć marynatą szynkę wieprzową. Pokroić jabłka na ćwiartki a następnie trochę posiekać. Pokroić cebulę na duże kawałki. Wymieszać jabłka z cebulą w misce i dodać posiekany czosnek. Wyłożyć na blachę liście kapusty, na to wysypać jabłka z cebulą, położyć na to szynkę. Położyć na wierzch kilka liści laurowych i przykryć liściami kapusty. Wymieszać wino z miodem, ubijać i dodać posiekany czosnek. Włożyć szynkę do pieca palonego węglem na blaszy nad żarem, polać odrobiną marynaty i piec 2 godziny. Szynkę można również piec w piekarniku rozgrzanego do temperatury 150-160 stopni. Podczas pieczenia trzeba co jakiś czas polewać mięso marynatą.

    Żeberka z kiszoną i słodką kapustą duszone w rosole z dodatkiem sosu cebulowego

    Smaki czasu z Karolem Okrasą - Duszone żeberka z kiszoną i słodką kapustą (źródło: TVP2)

    Smaki czasu z Karolem Okrasą - Duszone żeberka z kiszoną i słodką kapustą (źródło: TVP2)

    Składniki:

    • 1 kg żeberek wieprzowych
    • 2 łyżki suszonego majeranku
    • 3 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1l bulionu
    • 500 g kiszonej kapusty
    • 500 g świeżej białej kapusty
    • 3 łyżki masła
    • 4 liście laurowe
    • sól, pieprz, olej

      Sos:

      • masło,
      • mąka razowa,
      • czosnek,
      • jabłka

      Sposób przygotowania:
      Kroimy żeberka na kawałki, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. Obsmażamy żeberka na patelni z oliwą z obydwu stron. Kroimy cebulę drobno w piórka. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy cebulę i dodajemy czosnek, zalewamy bulionem, doprawiamy majerankiem i gotujemy aż cebula zmięknie. Dodajemy kapustę do garnka i kładziemy na niej obsmażone żeberka. Na wierzch żeberek kładziemy posiekaną słodką, surową kapustę i dodajemy trochę majeranku i liścia laurowego. Dolewamy bulionu, aby przykrył żeberka i gotujemy ok. godziny. Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę, aby otrzymać świeży sok jabłkowy. Nastęnie wrzucamy masło na patelnię, rozgrzewamy i dodajemy mąki razowej i czosnku. Smażymy chwilę i wlewamy sok z jabłek cały czas mieszając. Zagotowujemy sos, doprawiamy majerankiem. Podajemy żeberka z kapustą, polane na wierzchu sosem.

      Źródło: TVP

      1 comment for “Smaki czasu z Karolem Okrasą – Pieczona szynka, Żeberka z kiszoną i słodką kapustą (odc. 33)

      1. Pingback: Anonim

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

      Postępuj zgodnie z instrukcjami.