Smaki czasu z Karolem Okrasą – Pyzy z gzikiem

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Pyzy z gzikiem (źródło: TVP)

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Pyzy z gzikiem (źródło: TVP)

Składniki:
•    4 ziemniaki
•    150 g wiejskiego sera twarogowego
•    200 ml gęstej kwaśnej śmietany
•    1 łyżeczka ziaren kminku
•    3 łyżki posiekanego szczypioru
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Ziemniaki obieramy (większe dzielimy na pół), wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem do połowy, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 – 40 minut do miękkości; odcedzamy, trzymamy w cieple.
2.    Gzik: wkładamy pokruszony ser do miski, doprawiamy solą, pieprzem, utartym w moździerzu kminkiem, kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorem; mieszamy i odkładamy na chwilę, aby składniki się przegryzły.
3.    Ciepłe ziemniaki podajemy na talerzu z chłodnym gzikiem.

Dobra rada:
Zamiast posiekanego szczypioru, możemy użyć posiekanej cebulki.

Źródło: TVP

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pyry z gzikiem okrasa,smaki czasu przepisy