Składniki:
• 4 ziemniaki
• 150 g wiejskiego sera twarogowego
• 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
• 1 łyżeczka ziaren kminku
• 3 łyżki posiekanego szczypioru
• sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy (większe dzielimy na pół), wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem do połowy, solimy i gotujemy pod przykryciem 30 – 40 minut do miękkości; odcedzamy, trzymamy w cieple.
2. Gzik: wkładamy pokruszony ser do miski, doprawiamy solą, pieprzem, utartym w moździerzu kminkiem, kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorem; mieszamy i odkładamy na chwilę, aby składniki się przegryzły.
3. Ciepłe ziemniaki podajemy na talerzu z chłodnym gzikiem.
Dobra rada:
Zamiast posiekanego szczypioru, możemy użyć posiekanej cebulki.
Źródło: TVP
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pyry z gzikiem okrasa,smaki czasu przepisy